fbpx

Мільйон за сезон: у Долинському районі збирають урожай найдорожчої в Україні ягоди. ВІДЕО

Економіка 16:42, 18.08, 2017

На плантації поблизу міста Долина на Івано-Франківщині вирощують 12 видів лохини. Є ранньо-, середньо- та пізньостиглі сорти, завдяки чому врожай тут збирають до жовтня.

Лохина починає достигати наприкінці липня, у серпні – пік врожаю. Ягоди збирають аж до жовтня, розповідає фермер Віктор Дитинко

З одного куща у господарстві отримують 3-4 кг ягід, з 1 га до 10 тонн, пише expres.ua.

Загальна площа під ягідником лохини у господарстві Віктора Дитинка сягає 30 га. Щоб культура щедро плодоносила, створені усі необхідні умови.

"У суху пору культуру слід добре поливати: кожен кущ потребує близько 10 л води на добу. Для цього у нас обладнана спеціальна система водопостачання. А щоб волога утримувалась – на ґрунт насипаємо тирсу.  Дворічні саджанці кущів висаджуємо лише в підготовлений ґрунт, а до того часу вони ростуть у лабораторії. Ще одна умова – ґрунт має бути кислим (pH 5-5,5)", – розповідає Віктор Дитинко.

Директор господарства додає, кущі слід своєчасно підрізати, прополювати міжряддя. Для запилення рослин у господарстві тримають близько 35-40 бджолосімей. 

Саме зараз у господарстві проводиться збирання урожаю лохини. Одна людина за день може зібрати 40-50 кілограмів лохини.

 



Рентабельність вирощування культури досить висока. За словами Віктора Дитинка, минулого року 1 кг ягід реалізували за ціною у 100 грн. Продукцію постачають як на український, так і на світові ринки.

Торік Білорусь, Нідерланди і Великобританія купили понад 1,4 тисячі тонн української лохини на суму майже 5 мільйонів доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: