fbpx

В Івано-Франківську обласну дитячу клінічну лікарню до пацієнтів завітали "Лікарі Свято"

Здоров'я 12:20, 19.04, 2016

Лікарняні клоуни з'явилися в обласній дитячій лікарні у лютому 2015 року – проект "Лікар Свято" зініціювала Оксана Манюх, завідувач Регіональним методично-організаційним центром ОДКЛ.

Проект підтримав Прикарпатський університет – його студенти і стали клоунами, "лікарями свята" для маленьких пацієнтів. Передовсім до волонтерства в проекті долучилися студенти-психологи, соціологи, філософи, культурологи та релігієзнавці. Також проект підтримали учасники благодійного фонду "Янголи поруч", які опікуються дітками, хворими на рак.

Цей проект з'явився в США у 1986 році та більш відомий у світі під назвою "Лікар-клоун". В Україні такі проекти працюють у Львові, Києві, Луцьку, Рівному та Франківську. Волонтери допомагають маленьким пацієнтам засобами сміху, ігротерапії та спілкування подолати стрес та негативні емоції, пов'язані з лікувальним процесом, вселяють надію на швидше одужання. У формі гри "лікарі свято" вчать не боятися уколів, мотивують приймати ліки, дотримуватися настанов лікарів. На сьогодні вже доведено, що добрий настрій, сміх, радість, загальне позитивне налаштування активізують роботу імунної системи хворих дітей, сприяють одужанню.

У проекті є 50 постійних волонтерів. Частина з них власноруч виготовляють подарунки й іграшки та через "лікарів свято" передадуть їх діткам, які лежать у лікарні. 

Грамотами ректорату Прикарпатського національного університету та ОДКЛ нагородили найбільш активних волонтерів. Серед них Михайло Видрак, Олена Клименко, Ірина Родзінська, Юлія Ковтун, Діана Клибусь.

"Наша лікарня – третього рівня, надає допомогу діткам з важкими хворобами. Для лікаря посмішка на обличчі дитини  сигнал, що дитина одужує. Тому так важливо, щоби наші пацієнти посміхалася разом із "лікарями свято". У наших студентів-волонтерів віддані і добрі серця, вони щиро розділяють і полегшують чужий біль",  відзначила Оксана Манюх.

Після цього представники ПНУ та ОДКЛ підписали договір про співпрацю, зокрема за проектом "Лікар Свято".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: