fbpx

В Івано-Франківську хочуть відкрити пам’ятник Опанасу Заливасі

Суспільство 09:48, 10.05, 2016

Міський голова Франківська відреагував на побажання митців.

Голова Франківська Руслан Марцінків доручив керівнику Департаменту архітектури Дмитру Нижнику опрацювати питання створення в місті пам’ятника відомому художнику-шістдесятнику, скульптору, дисисденту Опанасу Заливасі.

"Він полюбляв приїжджати та на початку "сотки" каву пити. Є побажання митців вшанувати його", – висловився Руслан Марцінків.

26 листопада 2015 року минуло 90 років від дня народження Опанаса Заливахи.

Довідка: Юність Опанаса  Заливахи минула на Далекому Сході СРСР і в Сибіру, куди його сім’я перебралася з рідної Харківщини від голодомору 1930-х років, інформує Вікіпедія. Навчався в Інституті живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна в Ленінграді (нині Санкт-Петербург). Того ж року виключено за "поведінку, не гідну радянського студента". 1953 поновлений в інституті. Закінчив його 1960. 1957 року приїхав на практику до Косова на Івано-Франківщину і залишився на Прикарпатті. 1961–1965  художник Івано-Франківського художнього фонду. 1965–1970  відбував покарання за статтею 62 Карного кодексу УРСР ("за антирадянську агітацію та пропаганду")  5 років у таборі №385 в Мордовії. Коли вийшов з табору, одружився з Дариною, племінницею Степана Бандери. Вони виховали сина Ярослава та доньку Ярину. Помер у Івано-Франківську 24 квітня 1997 року. Працював у галузі станкового живопису та графіки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: