fbpx

В Івано-Франківську офіційно підтвердили 10 випадків нового грипу типу "Гонконг"

Суспільство 18:42, 05.01, 2017

Вірусологічною лабораторією ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України" на Прикарпатті підтверджено 38 випадків грипу, з них типу А(Н3N2) "Гонконг" – 31 випадок.

Станом на 5 січня в Івано-Франківській області на грип та ГРВІ захворіло 16 437 осіб, в тому числі 10 756 дітей до 17 років, що становить 65,4%. Інтенсивний показник складає 1194,6 на 100 тис. нас., тобто епідеміологи фіксують зниження захворюваності.
 
Вище середньообласного показника захворюваність на грип та ГРВІ реєстрували в Івано-Франківську, а також у Верховинському, Городенківському, Калуському, Коломийському та Снятинському районах.  
 
Інтенсивні показники захворюваності перевищили епідемічні пороги у 14 районах області, за винятком Долинського та Галицького районів.
 
Серед тих, хто вхопив вірус і захворів, дві третини – діти, серед дітей – 60% від 5 до 14 років. 
 
Госпіталізовано було 838 осіб, з них 516 дітей до 17 років, що становить 61,6%. 
 
Вірусологічною лабораторією ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України" офіційно підтверджено 38 випадків грипу, з них типу "Гонконг" А(Н3N2) – 31: в Богородчанському (1), Верховинському (1), Долинському (1), Калуському (1), Коломийському (1), Косівському (1), Надвірнянському (5), Рожнятівському (1), Тисменицькому (9) районах, м. Івано-Франківську (10).
 
Грипу типу "Каліфорнія" А(H1N1), який вважається сезонним, зафіксовано 6 випадків, в тому числі у Надвірнянському (2), Тисменицькому (2) районах, м. Івано-Франківську (2) та один випадок підтвердження інфікування штамом грипу В (Городенківський район).
 
Для попередження розповсюдження захворюваності на грип та ГРВІ серед дітей та підлітків у районах області  в 287 загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних закладах призупинили навчально-виховний процес. 
 
З каліфорнійським вірусом, його ще називають "свинячим", українці вже знайомі майже вісім років. Це саме він 2009 року забрав сотні людських життів. Цей вірус небезпечний тим, що дає важкі ускладнення, зокрема запалення легень, яке розвивається дуже швидко, і якщо вчасно не звернутися по медичну допомогу, то може завершитися смертю хворого. Епідеміологи відзначають, що вірус "Каліфорнія" цьогоріч вже не спровокує епідемії, бо у значної кількості людей виробився імунітет.
 

Цього сезону, як повідомила Тетяна Дихановська, завідувачка Центру грипу та ГРВІ в Українському центрі з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України, епідемію грипу можуть спричинити вірус грипу типу А "Гонконг" і вірус грипу типу Б "Брісбен". Останній уже циркулював у нас чотири року тому, частина людей перехворіла і також має імунітет. А ось гонконзький був давно, майже 50 років тому. Заразитися цим вірусом можуть майже всі, кому менш ніж 50 років.

Завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології інфекційних захворювань ім. Громашевського Алла Мироненко повідомила, що гонконзький вірус за рівнем захворюваності спричиняє інтенсивніші епідемії. Проте таких складних випадків, які викликає каліфорнійський вірус, не прогнозують. Хоча вірус грипу "Гонконг" протікає з високою температурою і також може давати ускладнення у вигляді пневмонії, пише Газета.юа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: