fbpx

В Івано-Франківську презентуватимуть соціальний арт-проект Parasol, присвячений проблемам паліативної допомоги

Здоров'я 13:07, 27.05, 2017

Соціальний арт-проект Parasol і "Видавництво Старого Лева" підготували ілюстровану збірку оповідань і есеїв про боротьбу людини за життя.

Уперше в українській літературі відверто порушено табуйовану в нашій культурі тему – смерті та останнього періоду життя, підтримки людини близькими та фахівцями у цей непростий період, зрештою, паліативної допомоги як такої, передає ГК.

В Івано-Франківську книжку презентуватимуть 29 травня. З учасників проекту до Франківська приїдуть: Ірма Вітовська (актриса та медіатор теми паліативу), Людмила Андріїшин (лікарка), Галина Крук (письменниця), Марина Єщенко (письменниця), Юрій Строкань (письменник), Роман Закревський (фотограф), Настя Євдокимова (координаторка проекту). Вони матимуть зустрічі зі студентами в Медичному університеті та ПНУ ім. В. Стефаника, презентацію книжки Parasol в Urban Space 100 (увечері).

Головним інструментом проекту є мистецтво, спроможне привернути увагу пересічних до проблеми паліативної допомоги. У проекті поєдналися і людська емпатія, і доброта, і допомога ближньому, і необхідність почути іншого, і вміння помітити його потреби, і психологічна підтримка близьких, і – що не менш важливо – можливість відкрити над іншим "парасольку" підтримки, співчуття та розуміння.

Парасолька – усесвітній символ паліативної допомоги. Кожен учасник проекту визначає для себе сам, що є його "парасолькою", тобто засобом захисту та підтримки, який образ, сюжет чи сигнал необхідно зафіксувати й донести тут і зараз в Україні зразка 2017-го року.

Учасники літературної частини проекту: Олександр Бойченко, Анастасія Леухіна, Галина Крук, Павло Коробчук, Зоя Казанжи, Маріанна Кіяновська, Сергій Жадан, Юрій Ярема, Юрій Строкань, Марина Єщенко, Олександр Михельсон, Юлія Ілюха, Олег Короташ.

Учасники візуальної частини: Олександр Ройтбурд, Матвій Вайсберг, Роман Мінін, Андрій Сидоренко,  Борис Єгіазарян, Олекса Манн, Ігор Ільїнський, Ірина Ільїнська, Нікіта Тітов, Сергій Бурбело, Владислав Шерешевський, Тарас Бенях, Сергій Савченко, Роман Зілінко, Сергій Алієв-Ковика.

Соціальний арт-проект Parasol реалізовується громадською організацією "Фонд "Європа ХХІ" за підтримки програми "Громадське здоров’я" Міжнародного фонду "Відродження".

Сторінка проекту Parasol у Facebook: https://www.facebook.com/parasolartproject/?fref=ts

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: