fbpx

В Івано-Франківську пройде фестиваль джазової музики "Jazz Bez"

Культура 13:01, 28.11, 2014

З 9 по 11 грудня в Івано-Франківській обласній філармонії відбудеться XIV Міжнародний фестиваль "Jazz Bez". Цього року він поєднає 11 міст України та Польщі.

Родзинкою фестивалю стане поєднання джазових стилів. А доповнить їх візуальний супровід від віджей-групи "Куб".

"Цей рік є особливий тому, що ми все це робимо між ризиком і бажанням організувати цей фестиваль. Джаз – він показує якраз "європейськість", приналежність до світових процесів. Я думаю, що Івано-Фрранківськ заслуговує, щоб бути поряд з цими процесами і поряд зі Львовом, Києвом та іншими містами України", – зазначив директор обласної філармонії Андрій Савка.

Фестиваль умовно поділили на три "регіональні" дні: день Києва, день Львова та "міксований" день, під час якого виступатимуть музиканти як з Івано-Франківська, так і з інших міст. Андрій Савка розповів, що на відкриття приїде відомий квартет саксофоністів з Києва та один з кращих саксофоністів України Олександр Рукомойніков, який перед відкриттям проведе майстер-клас для юних виконавців.

VJ Glow Сергій Пілявець зазначає, що серед музичних стилів джаз найближчий до віджеїнга:

"Ми пробуємо візуалізувати джаз, як і іншу музику. Але джаз нам ближчий через те, що це так само праця імпровізаційна… Ми робимо картинку наживо, і вона унікальна. Так само, як і джазмени, ми не знаємо, що буде в наступну хвилину. Ми реагуємо на музику: вони імпровізують – і ми також",  сказав Пілявець.

Цього року фестиваль помандрує на Схід, де у Слов’янську і Краматорську, на звільнених від бойовиків українських землях, впродовж трьох днів будуть грати кращі джазові музиканти. Як зазначає учасник фестивалю Роман Рось, таким чином учасники фестивалю покажуть тамтешнім жителям, що євроінтеграція на культурному рівні – це зовсім не ті антиморальні речі, як це їм нав’язали російські "сусіди".

"Треба показати те, абсолютно все найкраще, що є в цій країні, для всіх",  сказав Рось.

Зазначимо, на фестивалі Роман представить два своїх проекти "РоСол" і "Мольфар", які супроводжуватиме віджей-група.

"Це буде кіно і музика",  каже музикант.

Напередодні концерту, 2 грудня, у фойє обласної філармонії відкриється виставка-продаж робіт визначних художників.

Вартість квитків від 50 до 100 грн на день, проте є акційна пропозиція: квиток на усі три дні коштує всього 120 грн, кількість обмежена.

Довідка: Від початку фестивалю у 2001 році кількома концертами у Львові та Перемишлі джазові імпрези відбувалися в двох десятках міст, на фестивалі утворилися десятки міжнародних проектів, а кількість музикантів, що грали на "Jazz Bez", перевищила тисячу осіб.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: