fbpx

В Івано-Франківську урочисто відкрили фестиваль "Carpathian Space". ФОТО, ВІДЕО

Культура 17:29, 05.05, 2017

Сьогодні, 5 травня, на Вічевому майдані в Івано-Франківську урочисто відкрили фестиваль "Карпатський простір" ("Carpathian Space").

Організатор фестивалю Богдан Струтинський зазначив, що найбільшим фронтом оборони на теренах країни є українська культура та мова, яка може об’єднати людей, які вірять в Україну.

"Карпатський простір" – фестиваль можливостей у місті натхнення, надзвичайної сили і енергетики, місті великого Івана Франка… Я хочу, щоб ви побільше мріяли і надихалися, і звичайно, що ніщо так, як мистецтво, не може цього зробити, оскільки мистецтво не потребує ніякого перекладу, мистецтво розбавляє з серцем артиста і з серцем глядача",  зазначив Богдан Струтинський.

На фестиваль до Івано-Франківська приїхало близько 800 іноземців з 40 країн світу, у тому числі 60 дипломатичних представників інших країн.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич у вітальному слові наголосив, що "Карпатський простір" об’єднує держави карпатського регіону, але мистецтво об’єднує народи.

"Я бажаю, щоб цей фестиваль відігравав багатовимірну роль і не тільки мистецьку,  зазначив Сич.  На сьогодні, поки політики дискутують про доцільність створення Балто-Чорноморського Союзу як чинника стабільності в регіоні, ми вже створили мистецький Балто-Чорноморсько-Каспійський простір. І коли ми створили його у наших душах, то він вже є важливим чинником безпеки нашої держави".

Програма фестивалю досить насичена. Як писав КУРС, сьогодні зранку на "стометрівці" маленькі франківчани малювали рідне містоОкрім цього, Олег Скрипка, міністр освіти, депутати та іноземні посли читали Франка українською, угорською, болгарською мовами

Попереду три дні концертів, мистецьких акцій. Передбачені і локації для дітей "Kid Space"

Особливістю "Карпатського простору" є сім різноманітних за тематикою  мистецьких осередків. Родзинка фестивалю – локація кулінарного мистецтва Cuisines SPACE. Тут відбуваються презентації національної кухні країн Карпатського регіону. Страви національної кухні готував Надзвичайний та Повноважний посол Угорщини в Україні.

Гостей фестивалю чекає локація Art SPACE в Івано-Франківському краєзнавчому музеї та Музеї мистецтв Прикарпаття. Тут проходитимуть виставки "Народжені Карпатами" (графічний дизайн), "Мої Карпати" (живопис), майстер-клас з українського скоропису, воркшопи.

В Івано-Франківському академічному обласному театрі ляльок імені Марійки Підгірянки створена локація Theater SPACE, де покази вистав Польського театру та театру з Азербайджану дивуватимуть маленьких та дорослих глядачів.

Музична локація Multi-genre music SPACE зосереджена в серці міста – на Вічевому майдані.

Локація Cinema SPASE – кінопростір, де гості фестивалю зможуть переглянути твори українських, чеських та грузинських кіномитців найактуальнішої тематики.

На шанувальників класичної музики чекає локація Classical music SPACE, яка буде розташована в Івано-Франківській обласній філармонії. Серед учасників гурт "Волоші" (Польща), солісти Національного театру оперети у супроводі камерного оркестру "Франческа" (Угорщина), а також сестри Тельнюк у супроводі симфонічного оркестру.

Всі три дні в рамках фестивалю працюватиме локація Craft SPACE. Ярмарок буде розташований на вулиці Дмитра Вітовського. Крім того, гості фестивалю зможуть познайомитись з роботами фотографів з різних країн, їх виставки відбудуться в рамках локації Art SPACE.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: