fbpx

В Івано-Франківську відкрилась виставка "Залізний Легіон"

Культура 11:05, 01.10, 2014

Цикл виставок на підтримку поранених учасників АТО презентують приватний колекціонер Михайло Коцаба у співпраці з Музеєм визвольних змагань Прикарпатського краю та волонтерами "Поранені SOS". Сьогодні відкрили виставку "Залізний Легіон" – другу з цього циклу.

Виставка присвячена історії українських добровольчих військових формувань початку ХХ ст., зокрема легіону Українських Січових Стрільців.

"В перших же боях легіон проявив себе, незважаючи на погане командування та погане озброєння. Легіон виявив мужність у боях в Карпатах, і австрійські генерали та офіцери поміж собою почали називати його "залізним". Ці бої продемонстрували, що легіон не покидає своїх позицій, б’ється до останнього, незважаючи на величезні втрати в людях. Але легіон зумів на своїй ділянці фронту зупинити наступ і втримати її", – розповідає організатор виставки, директор музею, історик Ярослав Коретчук.

До експозиції увійшли  агітки, преса, фото, оголошення тощо. Серед найцікавіших експонатів – рукопис збору коштів на потреби легіону Українських Січових Стрільців, де є перелік прізвищ німецькою мовою і фінансовий вклад кожного, хто долучився, адже протягом першого часу легіон не був на балансі збройних сил, тому й не фінансувався з бюджету.

Ще один з найцікавіших експонатів – оригінальна зброя вояків легіону – шабля вояка кінної сотні, а також уніформа вояка легіону УСС та копія прапора.

"В сутність прапора закладено глибокий зміст української соборності. Прапор завезли у 1917 році, бо до того австрійська влада не давала легіону права на особисту атрибутику. На прапорі УСС зображено архангела Михаїла з мечем і щитом, на якому міститься символ Галичини – лев, який стоїть на задніх лапах", – описує Ярослав Коретчук.

Частину експонатів з колекції Михайла Коцаби виставлять на аукціон в групі "Поранені SOS". Виручені кошти перекажуть на допомогу пораненим землякам у військових шпиталях та на реабілітації. Аукціон триватиме у мережі Фейсбук з 15 жовтня до 15 листопада.

У Музеї також розміщена скринька для збору коштів. Виставка триватиме до 14 жовтня.

Досі триває благодійний розпродаж копій бофонів, які були представлені в попередній експозиції "Українці для армії: грошові документи ОУН і УПА".

Довідково:
Бофони – скорочено від "Бойовий фонд"  грошові документи з національною символікою, символікою ОУН і УПА, із фіксованими номіналами чи без них. Бофони видавали населенню в обмін на добровільно внесені кошти уповноважені особи Організації українських націоналістів чи Української Повстанської Армії. Люди допомагали як готівкою (гривні, іноді злоті та рублі), так і продуктами харчування, одягом тощо.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: