fbpx

В івано-франківський "Карітас" звернулися 162 людей, які постраждали від трудового рабства

Суспільство 03:57, 17.08, 2015

57% постраждалих зазнали трудової експлуатації, більшість експлуатованих – жінки.

У питаннях торгівлі людьми Україна є і країна-донор, і країна-реципієнт (та, що отримує), і країна-транзит, інформує "Карітас".

За словами Стівена Роджерса, заступника голови представництва Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) в Україні, у 2015 році дещо зменшилась частка постраждалих від експлуатації в Росії: із 77% у 2013-му і 2014-му роках до 66% за перші шість місяців цього року.

З іншого боку, відсоток тих, хто  постраждав у країнах Євросоюзу, збільшився з 15% у 2014 році до 18% в січні-червні 2015 року, з них 86,5% постраждали в Польщі.

Як і в минулі роки, випадки торгівлі людьми з метою експлуатації  праці становлять майже 90%. Але,  вперше  за декілька років, жінок більше серед постраждалих, які звернулися до МОМу за допомогою.

За статистикою БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ", жінки також становлять більшість потерпілих станом на червень 2015 року. Загалом за допомогою до Карітасу Івано-Франківськ звернулися 162 постраждалі від торгівлі людьми особи. 57% потерпілих зазнали трудової експлуатації.

Найбільш імовірно, що масштаби торгівлі людьми у найближчий час зменшуватись не будуть.

Згідно з опитуванням МОМ, частка населення, схильного погодитися принаймні з однією з ризикованих пропозицій людей, яким довіряють, щодо роботи за кордоном, зросла з 14% до 21%. Йдеться про пропозиції працювати без офіційного працевлаштування, у зачинених приміщеннях  без змоги вільно залишити робоче місце, нелегально перетнути кордон, працювати на нелегальному виробництві, віддати свій паспорт на період працевлаштування.

Якщо ви самі потрапляли у схожі ситуації чи знаєте про можливі протиправні дії щодо іншої людини, застерігають психологи, звертайтесь:

до БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" за телефоном (0342) 75-30-61,  

до Департаменту соціальної політики за телефоном (0342) 72-35-53, 

або телефонуйте на національну "Гарячу лінію" з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) та 527 (безкоштовно для абонентів Київстар, МТС, Лайф).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: