fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Наша історія
  • В мережі звернулися до ректора Університету нафти і газу Євстахія Крижанівського, щоби зберегти автентику пам'ятки архітектури

В мережі звернулися до ректора Університету нафти і газу Євстахія Крижанівського, щоби зберегти автентику пам'ятки архітектури

Наша історія 17:49, 13.07, 2016

Один з корпусів університету знаходиться в історичній будівлі, якій 112 років. В ній саме роблять ремонт, зокрема замінюють автентичні дерев'яні вікна на пластикові.

Тему підняла в соцмережі фейсбук ініціаторка флеш-мобу "Франківськ Який Треба Берегти" Марія Козакевич. 

Вона звернулася до студентів, викладачів, деканів та ректора ІФНТУНГ. 

Історія вулиці Шопена, яка примикає до колишніх фортечних укріплень (зараз Валів), тобто до історичного ядра старого міста, починається ще у 1900 році. Вулиця Шопена маленька – на ній лише з десяток будинків. Майже всі вони побудовані ще за Австрії. Починає вулицю будинок, якому зараз 112 років. 

1

Так от, поки хтось підтримує ‪#‎ФранківськЯкийТребаБерегти‬ і хоче зберегти історичне обличчя столиці Прикарпаття, хтось, в обличчі Івано-Франківського національного університету нафти і газу, у даний момент по-варварськи дрелить старовинні стіни, НИЩИТЬ автентичні дерев'яні вікна, з м’ясом видираючи їх з будинку, щоб замінити на безликі, стандартні пластикові вікна!"  пише активістка. 

Читайте також: У мережі розпочався марафон ‪"‎Франківськ Який Треба Берегти‬"

Будинок за Польщі був жіночою гімназією, у роки Першої світової – шпиталем, за німецької окупації у будівлі містилась "біржа праці". В 2011 році, в Міжнародний день звільнення в’язнів нацизму, на фасаді будинку від вулиці Валової відкрили меморіальний знак пам’яті жертв нацизму.

Від 1967 року будинок є власністю Університету нафти і газу. Спочатку в ньому була військова кафедра, а зараз знаходиться факультет управління галузевим і регіональним економічним розвитком. 

"Далеко ж ми зайдемо з таким розвитком! Не шануємо те, що маємо! І так будинок за будинком просто стираються з обличчя міста. Кажете, факультет архітектури, будівництва і туризму є вже кілька років в Нафти і газу? Чого ж там вчать своїх студентів, ПАНЕ РЕКТОРЕ, ПАНЕ АКАДЕМІКУ КРИЖАНІВСЬКИЙ?"  допитується Марія Козакевич. 

Вона відзначає, що двері в будинку залишені коричневими, тоді як вікна вставляють білі. "Де ж навіть елементарна логіка і відчуття гарномії?! Думаю, вони мали б бути притаманними такому високому вченому ступеню?!"  не втримується від сарказму франківчанка.

2

Марія Козакевич розповідає, що сама вчилася в ІФНТУНГ, тож їй соромно за таку поведінку вишу. На її переконання, 112-річний будинок, який є окрасою міста, потрібно зберегти в історичному вигляді  відтак негайно припинити нищити автентичні елементи будівлі.

"Більше того  ВІДРЕСТАВРУВАТИ ЗА КОШТ УНІВЕРСИТЕТУ дерев'яні вікна у цій будівлі! І показати приклад іншим  місто, будинки в ньому, історична спадщина центральної частини міста  це власність всіх містян, і користуватися ними потрібно з шаною! У цивілізованих країнах вже давно заборонено замінювати дерев'яні вікна і двері! Якщо ми Європа і маємо європейські цінності  то і наші дії і вчинки мають бути відповідними!"  звернулася активістка до ректорату університету. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: