fbpx

В Міносвіти схвалили зміни до програм старшої школи

Суспільство 15:19, 09.09, 2016

8 вересня Колегія Міністерства освіти і науки схвалила 25 програм для 9-го класу.

У Міністерстві освіти і науки зазначають, що у наступному році будуть друкуватися підручники для учнів 9-го класу, і схвалення змін до програм дозволить врахувати в нових підручниках історичні події, що відбулися в країні впродовж останніх двох років, інформує osvita.ua.

"Сьогодні стоїть завдання про внесення змін до навчальних програм у світлі історичних подій, що відбулися в країні протягом останніх двох років", – сказав міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Найбільших змін зазнали програми з історії України та географії.

"Фактично програми переглянуті з україноцентричної точки зору. Події, що вивчаються в курсі історії України, повинні узгоджуватися з Європейською історією та історією сусідніх країн", – зауважив директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Юрій Кононенко.

Він також повідомив, що для оновлення програм при Міністерстві були створені робочі групи. Для доопрацювання навчальних програм для 9-го класу було залучено 310 членів робочих груп, розглянуто 2,5 тисячі пропозицій.

Суттєвих змін зазнала програма з географії. Тепер у 9-му класі вивчається соціальна та економічна географія. За ініціативою робочої групи Україна розглядається в контексті світової економіки, з точки зору нових реалій української економіки, промисловості.

Також Колегія МОН схвалила доопрацьовані 9 програм для 10 – 11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Зміни до цих навчальних програм в основному стосуються української мови в школах з викладанням мовами національних меншин. При їх доопрацюванні було ущільнено або вилучено розділи, теми, що втратили актуальність і не мають практичного застосування в усному й писемному мовленні школярів або вивчалися раніше й не потребують дублювання на цьому етапі.

Водночас Лілія Гриневич зауважила, що знаннєво-репродуктивний підхід, що панує сьогодні в школі, не відповідає потребам сучасної дитини. Саме тому Міністерством освіти і науки розроблені новий закон "Про освіту", Концепція нової української школи, яка узгоджена з Національною академією педагогічних наук України.

Вона зазначила, що після прийняття нового закону будуть переглянуті освітні стандарти та змінені навчальні програми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: