fbpx

В області бракує коштів на руслоочисні роботи, – обласне управління водних ресурсів

Суспільство 13:16, 10.08, 2016

В Івано-Франківському управлінні водних ресурсів відбулася відкрита нарада на тему: "Проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на ріках області".

За словами голови Івано-Франківського управління облводресурсів Романа Михайлюка, була затверджена "Комплексна регіональна цільова програма розвитку водного господарства на період до 2021 року в Івано-Франківській області". Нею передбачена низка заходів з регулювання русел рік загальною протяжністю 131,5 км. На берегоукріплювальні роботи у 2004-2014 рр. з передбачених 88,9 млн грн на проведення протипаводкового захисту профінансовано лише 1,6 млн грн, що становить 1,8% від необхідної суми. Необхідний обсяг фінансування з державного бюджету для виконання руслорегулювальних робіт складає 43,53 млн грн. У 2012-2015 рр. коштів не виділялось.

Заступник начальника облводресурсів Віталій Пернаровський зауважив, що у такому випадку потрібно проводити руслоочисні та берегоукріплювальні роботи за рахунок інших джерел фінансування. Для перевірки виконання робіт на об’єктах створили спеціальну комісію. У липні 2016 року була проведена інвентаризація руслоочисних об’єктів з комісійним обстеженням, визначені дії щодо продовження чи зупинення проведення робіт, визначені недоліки, заплановані завдання. 

"На сьогоді в роботі задіяні 15 об’єктів. Роботи на них ведуться дуже повільно. Вони будуються вже більше двох років", – зазначив Пернаровський.

Зокрема, 15 об’єктів, на яких ведуться роботи: села Березівка, Старий Лисець, Довге, Маріямпіль, Троїця, Заболотів, м. Снятин, Нижнів, Петрилів, Воскресінці, Товмачик, Добровляни, Підбережжя, урочище Панське, Верховина.

На кожному об’єкті потрібно встановити інформаційний стенд з усією інформацією про виконавця робіт. Сім об’єктів здані за минулі роки. Три об’єкти у Коломийському районі з 2013-2014 року, які були закинуті через зміни у законодавстві, хоча фактично вони вже завершені. На 11 об’єктах роботи з певних причин навіть не починалися. Їх потрібно закрити, а починати їх робити з самого початку відповідно до нового законодавства.

З 2010 по 2015 роки відрегульовано та розчищено 18,4 км річок, залучені інвесторські кошти 7,6 млн грн. За рахунок соціально-економічного розвитку населених пунктів за окремим контрактом виконано робіт на 1,5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші ковшем: хто і як заробляє на знищенні прикарпатських річок.

Віталій Пернаровський зазначив, що громадські активісти неодноразово фіксують несанкціонований забір та машини без документів. У таких випадках потрібно одразу звертатися до правоохоронців.

"Я не вірю, що громада чи сільські голови не в курсі. Ми не маємо можливості бути на місці злочину одразу, тому треба викликати місцевих правоохоронців", – зазначив Роман Михайлюк.

Екс-голова екологічної комісії облради Михайло Якимчук зазначив, що проблемою є й те, що не усі сільські голови розуміють, чи їм є вигідні руслоочисні роботи. Окрім цього, чимало фактів незаконного вибору гравію, де сільські голови чи підприємці, які відповідають за ту чи іншу ділянку, розводять руками і кажуть, що "це не я, це крадуть".

Депутат облради Ольга Галабала зазначила, що потрібно чітко визначити, на яких об’єктах ведуться руслоочисні роботи, оскільки бувають факти, коли на об’єктах немає дозвільних документів, а після звернення до правоохоронних органів документи з’являються, очевидно, заднім числом. За словами Романа Михайлюка, цього року нові погодження на проведення руслоочисних робіт не давали нікому. Хоча лиш цього року почалися руслоочисні роботи в Товмачику. Село зробило запит ще у 2014 році, але через внесення змін до законодавства до робіт лиш зараз приступили.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: