fbpx

В основі конституційної реформи в Україні має бути відповідальність перед Богом, – Василь Костицький

Суспільство 15:58, 29.06, 2015

В Івано-Франківську відбувся круглий стіл "Конституція як фактор ідентичності українського народу", на якому запропонували змінити підхід до концепції Основного закону України.

Участь у круглому столі взяли представники асоціації українських правників, науковці-викладачі місцевих вишів і практики-адвокати та судді.

Спеціальний запрошений гість, відзначила організатор дискусії з приводу конституційних змін в Україні Світлана Романко,  один з авторів чинної Конституції, президент асоціації, професор Василь Костицький.

Василь Костицький пригадав, що, представляючи Конституцію України на Венеціанській комісії у 1996 році, ще тоді почув висновок міжнародних експертів з конституційного права про невідворотність конфлікту між гілками української влади.

"Венеціанська комісія визнала, що українська Конституція є однією з кращих Конституцій в Європі, але подала два зауваження. Перше – держава взяла на себе дуже широкі соціальні гарантії, які не під силу виконати і більш розвиненим країнам. Друге  модель влади, виписана в Конституції, не є вичерпною, відтак провокує протистояння між гілками влади",  сказав пан Костицький.

Відтак конституційна реформа була тільки питанням часу. Головне визначитися, що буде покладено в основу цієї реформи.

"Теорія Монтеск’є хоч і геніальна, але застаріла, – вважає Василь Костицький. – Сучасну владу вже не можна вписати в модель трьох гілок. Світова тенденція є такою, що під цю теорію партії монополізували представництво народу і фактично узурпували владу".

Василь Костицький пропонує в основу нової редакції проекту Конституції покласти теолого-юридичну концепцію, тобто підійти з усвідомленням відповідальності перед Богом.

"Виходити з того, що держава є суспільною угодою створених Богом, тобто вільних людей, наділених безсмертною душею, свободою, волею і моральністю. Це означає, що влада апріорі має бути моральною",  обґрунтував правник спробу дати в новій редакції Конституції нову модель влади.

Василь Костицький у своєму проекті нової редакції Конституції України виписав, як реалізувати владу через громадські організації і громадські представництва, розширивши доступ народу до влади. Двопалатний парламент і публічні призначення та вибори представників влади, вважає правник, унеможливлять поширену тепер в тому числі і політичну корупцію.

Учасники круглого столу, представники від Всеукраїнської громадської організації "Асоціація Українських Правників", Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Стефаника, Київського українсько-польського університету, обласного об’єднання "Просвіта", ГО "Інститут права і демократичного розвитку" та міжнародної ГО "Асоціація милосердя "Еммануїл",  підтримали ідею теолого-юридичного потрактування Конституції в контексті ідентичності українського народу.

Фахівці обговорили статті проекту за галузями права та запропонували провести цикл громадських обговорень змін до Основного закону держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: