fbpx

Вберегти серце від спеки: 5 способів не впасти з інфарктом улітку від професора Сергія Федорова

Здоров'я 21:08, 01.07, 2016

Професор кафедри терапії та сімейної медицини Івано-Франківського національного медичного університету Сергій Федоров розповів про основні способи профілактики серцево-судинних недуг улітку.

У літню пору життя людей, хворих на гіпертонією, ускладнюється через погодні умови. 90% пацієнтів із серцевими захворюваннями є метеозалежними. А з віком організм навіть цілком здорових людей теж починає реагувати на зміни в погоді, зокрема на спеку, пояснює професор.

"В найтеплішу пору року в організмі мають місце складні механізми, які треба знати і враховувати передовсім людям з груп ризику. У спеку серце отримує додаткове навантаження, посилюється частота серцевих скорочень. А це може обумовлювати підвищення артеріального тиску чи ішемію серцевого м’язу і дестабілізацію, тобто загострення, ішемічної хвороби серця", – розповідає Сергій Федоров.

Як зазначає медик, улітку більшість пацієнтів кардіологічного диспансеру потрапляють на лікарняне ліжко із такими діагнозами як інфаркт міокарда, прогресуюча стенокардія, гіпертензивний криз, ішемічний інсульт.

Щоправда, за останні два роки кількість пацієнтів суттєво зменшилася. Сергій Федоров це пояснює економічними причинами – велика частина населення через фінансову скруту відтягує лікування в стаціонарі до останнього. Це часто призводить до того, що хворих доправляє карета швидкої допомоги уже в реанімацію.

Щоби влітку підтримати організм, збалансувати самопочуття і не допустити перевантаження серця, Сергій Федоров радить дотримуватися таких п'ятьох принципів:

1. Під час грозової активності хворі на артеріальну гіпертензію чи інші серцево-судинні захворювання повинні більше часу проводити вдома у лежачому положенні, а також не забувати додатково приймати заспокійливі препарати.

2. Під час спеки небажано перебувати на відкритому сонці та обмежити фізичне навантаження. Обов’язково носити головний убір, аби уникнути теплового удару.

3. Важливо щодня вживати велику кількість рідини (близько 2 л), яку під час спеки організм втрачає найбільше. Як наслідок – схильність до тромбозів.

4. Обмежити прийом жирної їжі.

5. Оскільки разом із потом під час спеки організм втрачає чимало мінералів, необхідно додатково їх поповнювати. Наприклад, споживати щодня 300-400 г овочів і фруктів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: