fbpx

Вбивця франківського бізнесмена Олійника може сісти за ґрати знову

Суспільство 12:06, 08.08, 2016

У понеділок, 1 серпня, Апеляційний суд Івано-Франківської області оголосив новий вирок у справі підприємця Віталія Войцеховського, якого визнали винним у вбивстві Володимира Олійника. Останній претендував на те, щоб орендувати центральний продуктовий ринок в Івано-Франківську.

Нагадаємо, відомого на Франківщині бізнесмена Олійника вбили 19 лютого 2010 року, посеред білого дня, у центрі Надвірної. В народі говорили, що його "прибрали", таким чином вирішивши суперечку за продуктовий ринок на Дністровській. Так, у 2007 році в "битві" за оренду ринку зійшлися ТзОВ "Торговий дім "Горгани" (співвласник – Володимир Олійник) і ТзОВ "Торговий сервіс" (співвласник – екс-депутат-"регіонал" Ігор Халаменда). До речі, у 2007 році в Халаменду стріляли, поранили, він залишився живим пише "Репортер".

Віталій Войцеховський, якого визнали винним у вбивстві Олійника, мав 179,3 квадратних метрів торгового місця на центральному ринку.

"Усвідомлюючи, що зі зміною власника ринку він як наближена особа до керівництва ТзОВ "Торговий сервіс" втратить можливість займатися торговельною діяльністю на території ринку та отримувати комерційний прибуток, умисно, з корисливих мотивів, вступив у злочинну змову з невстановленими особами, які разом вирішили вчинити умисне вбивство", – йдеться у вироку.

Додамо, що у січні цього року Войцеховського, уродженця Мукачевого Закарпатської області, звільнили з-під варти – під підписку про невиїзд.

В апеляції прокурор просив скасувати попередній вирок суду та постановити новий, обравши для нього більш суворе покарання – 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Дружина загиблого просила для Войцеховського довічного ув’язнення. А захисник підсудного пропонував просто закрити провадження – через відсутність складу злочину.

Врешті головуючий суддя Микола Кавацюк оголосив новий вирок. Войцеховського визнали винним за пунктами 6, 12 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України та за частиною 1 статті 263 ККУ, призначивши нове покарання – 12 років позбавлення волі.

"Войцеховського не брали під варту у залі суду. Поки що він на підписці про невиїзд, бо вирок вступить в законну силу через місяць з дня його проголошення, – коментує Людмила Безусова-Попович, прес-секретар апеляційного суду. – Коли вирок вступить у силу, тоді вже поліція починає свою процедуру затримання і доставки його в установу з виконання покарань. Але за цей місяць можуть подати касаційну скаргу, тоді вирок може не вступити у законну силу. І тоді чекатимуть, що постановить вищий спеціалізований суд".

Завдяки закону Савченко Віталій Войцеховський відсидів за цей злочин лише 6 років (з 24 лютого 2010 по 15 січня 2016), хоча був засуджений на 10. Адже тепер рік у СІЗО рахують за два. Так, Войцеховський відбув у СІЗО 4 роки та 9,5 місяців, а, рахуючи рік за два, – це 9 років та 7 місяців. Додаємо ще 1 рік і 3 місяці, які він відсидів вже після вироку. У сумі – більше десяти років.

Якщо засуджений знову сяде за ґрати, то вийде на волю через півтора року.

Як сталося вбивство?

19 лютого 2010 року Віталій Войцеховський разом із кількома спільниками приблизно о 12:20 приїхав на перехрестя вулиць Володимира Великого та Котляревського в Надвірній на автомобілі ВАЗ 21093. Там же був припаркований Лексус 470, за кермом якого сидів Володимир Олійник і чекав на свою доньку зі школи.

Вбивця провів два прицільні постріли у голову Олійника з переробленого стартового пістолета. Потерпілого доставили у Надвірнянську ЦРЛ, де о 13:10 того ж дня він помер.

Після вбивства Войцеховський разом зі змовниками втік з місця злочину. "ВАЗ", на якому їхали злочинці, залишили в селі Назавизів Надвірнянського району, приховуючи сліди вбивства. Після цього, пересівши у "Джип Вранглер", чоловіки викинули пістолет на полі між селами Назавизів та Цуцилів, там же викинули два мобільні телефони, які використовувалися для зв’язку у плануванні злочину. Згодом працівники міліції знайшли ці речові докази.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: