fbpx

Вчора на Городенківщині провели в останню путь майстриню народного мистецтва Параску Хому

Суспільство 10:02, 26.09, 2016

У неділю, 25 вересня, віддали землі мешканку села Чернятина Городенківського району Параску Хому, відому художницю, члена НСХУ, лауреата численних премій та державних нагород.

Вона померла 23 вересня на 83-му році життя. Провести в останню дорогу майстриню, яка своїм самобутнім мистецтвом прославила не лише Прикарпаття, але й Україну, прибули голова Івано-Франківської облради Олександр Сич, голова Городенківської РДА Богдан Кобилянський, представники районної влади, митці, працівники культури, педагоги, сільська влада та інтелігенція, родина, сусіди, пише Галицький кореспондент.

Чин похорону здійснили о. Михайло Гуменюк, парох с. Чернятина, а також о. Богдан Артиш із Гарасимова. У поминальному слові священик повідав про життєвий шлях майстрині, наголошуючи на особливій доброті й щедрості Параски Хоми. Звичайна колгоспниця, вона брала зошит і олівець навіть у поле чи на пасовище. Оточена опікою та любов’ю рідних, майстриня до останніх днів, навіть немічною, малювала, поспішаючи передати все, чим наділив її Бог. Свій талант не заховала, а множила востократ своєю працею.

Голова облради Олександр Сич, передаючи співчуття від імені обласної влади, депутатського корпусу, зауважив, що село Чернятин має велику честь бути батьківщиною такої особистості, якою була Параска Хома. Адже завдяки її творчості село знають у світах.

Щоправда, чернятинці не зрозуміли, кого втратили. Особливих почестей відома майстриня не удостоїлася. Ні вінків із живих квітів, які так любила зображувати Параска Хома, ні школярів, які би несли численні нагороди майстрині та картини, не було. А школа, збагачена роботами художниці, мала би віддати більше честі славній землячці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: