fbpx

"Не бігати, як Сірко за хвостом": у Франківську нардеп пояснив, хто і чому вийде на акцію протесту 17 жовтня

Суспільство 15:45, 11.10, 2017

В Івано-Франківську з лекцією для студентів виступив у рамках свого всеукраїнського туру Віктор Чумак – народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції, лідер громадянського руху "Хвиля".

В рамках візиту один з ініціаторів Всеукраїнської акції протесту 17 жовтня та автор концепції "Великої політичної реформи", нардеп Віктор Чумак зустрівся в прес-центрі з журналістами Франківська. 

"Мушу бути собакою, яка подає голос. Бо публічність – єдина моя сьогоднішня зброя", – висловився про свою діяльність, зокрема теперішні поїздки Україною, Віктор Чумак. 

За словами нардепа, прийняття політичних рішень парламентом управляється олігархічною системою. А виборча система, що залишилася в спадок з часів Януковича, укладена таким чином, щоби контролювати обранців, максимально усунути в парламенті опозицію та гарантувати чинній владі наступну перемогу на виборах.

"Мажоритарник – найбільш безправний в парламенті. Якщо він не має фракційної причетності, то фактично позбавлений можливості виступати, вносити поправки тощо. Більшість мажоритарників з цих та інших причин "загнані" до фракції влади. А це маніпуляція політичним вибром суспільства,  вважає Чумак.  Мажоритарник, якщо він у бізнесі, зв'язаний по руках і ногах  йому ставлять умови: або погоджуйся і мовчи, або твій бізнес пошматують".

В таких умовах, зазначає нардеп, розуміючи, що потрібна перш за все реформа політичної системи і виборчого законодавства, вперше в Україні об’єдналися позапарламентські партії та громадські рухи. З тим, щоби продемонструвати свою позицію і створити тиск та підготувати умови для наступної політичної реформи. 

"Без політичної реформи ми не оновимо політичну еліту, не будемо мати контролю суспільства над інтитутами влади в країні, так і будемо бігати по колу, як Сірко за своїм хвостом",  зазначає Віктор Чумак. 

Концепція "Великої політичної рефоми", як називають програму змін її ініціатори, містить три головні вимоги до влади: 

– запровадження пропорційної системи з відкритими списками на виборах до Верховної Ради України;

– скасування депутатської недоторканності;

– створення незалежного антикорупційного суду.

Всеукраїнська акція 17 жовтня, яка відбудеться біля Верховної Ради у Києві та в усіх обласних центрах України, пояснює Чумак, є ненасильницькою і має на меті шляхом мирного та законного протесту примусити Парламент та Президента Порошенка виконати вищезгадані передвиборчі обіцянки.

На акції у столиці очікується до 10 тисяч учасників. Її мають підтримати також і в обласних центрах. 

Учасники  представники громадських рухів:
Автомайдан
Антикорупційний штаб
Всеукраїнське об’єднання "Свобода"
Громадський рух ЧЕСНО
Громадянський рух "Хвиля"
Європейська партія України
Ініціатива реальних дій
Політична сила "Альтернатива"
Партія "Демократичний Альянс"
Політична партія "Національний Корпус"
Партія "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі"
Партія "Об’єднання Самопоміч"
Партія "Громадянська позиція"
Реанімаційний Пакет Реформ (із застереженнями щодо необхідності обмеження, а не скасування депутатської недоторканності)
Центр протидії корупції

Народні депутати:
Віктор Чумак
Володимир Парасюк
Єгор Соболєв
Мустафа Найєм
Олег Петренко
Павло Костенко
Світлана Заліщук
Сергій Лещенко
Семен Семенченко 
Юрій Дерев’янко
Юрій Левченко

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: