fbpx

Верховна Рада ухвалила закон про електронний квиток у міському транспорті

Суспільство 16:46, 17.01, 2017

Парламент прийняв "Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті", який передбачає впровадження електронного квитка в державному міському транспорті.

За відповідний законопроект проголосували 265 депутатів, пише Громадське.

Ініціатор законопроекту народний депутат Ігор Васюник пояснив, що кожне місто окремо визначатиме, чи впроваджувати е-квитки. Також він написав, що реєструвати і відповідати за квитки будуть самі пасажири.

"Українці будуть їздити в громадському транспорті європейського рівня якості. До цього часу – кожна поїздка у міській маршрутці було лише приниженням гідності пасажирів, – написав Васюник на своїй сторінці у Фейсбук. – Закон про Е-квиток (впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті) – це важливий і перший крок до змін. Далі рішення за органами місцевого самоврядування: наскільки швидко введуть Е-квиток в громадському транспорті – настільки влада міст дбає за мешканців своїх міст".

Основні моменти закону щодо Е-квитка:

– органам місцевого самоврядування надано всі необхідні повноваження щодо впровадження Е-квитка. Кожне місто самостійно визначатиметься, впроваджувати чи ні Е-квиток. Так само міська влада визначатиме вид, форми носіїв, порядок обігу та реєстрації проїзних документів, затверджуватиме правила користування міським пасажирським транспортом.

– при запровадженні Е-квитка пасажири будуть зобов’язані здійснювати реєстрацію проїзних документів та нести відповідальність за невиконання цієї вимоги.

– встановлюється обов’язковість Е-квитків для пільговиків у населених пунктах, де запроваджено автоматизовану систему оплати. Тут варто наголосити, що всі пільговики отримають Е-квиток безкоштовно.

Результат від ухвалення закону та можливості містам впроваджувати Е-квиток, на думку Васюника, є таким:

1) Підвищення безпеки на дорозі – водій слідкуватиме за дорогою, а не оплатою за проїзд; 
2) Облік реального пасажиропотоку;
3) Оптимізація маршрутів;
4) Боротьба з корупцією та виведення коштів з "тіні";
5) Впровадження зручних способів оплати за проїзд – банківською карткою, через мобільний телефон тощо. 
6) Як наслідок – комфорт для пасажирів;
7) Реальна реформа згідно з європейськими принципами, яка матиме вплив на економіку в масштабах всієї країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: