fbpx

Верховинці ініціюють обласну нараду зі створення високогірного Косівсько-Верховинського госпітального округу

Суспільство 07:50, 26.02, 2017

Нараду за участю депутатів місцевих рад Косова та Верховини, Івано-Франківської обласної ради та ОДА, Департаменту охорони здоров'я та представників Міністерства охорони здоров'я присвятять функціонуванню потенційного госпітального округу з центром у Косові.

На сесії Верховинської районної ради прийняли рішення звернутись з цього приводу до обласної влади. На нараді хочуть обговорити створення госпітального округу з врахуванням особливості надання медичної допомоги у гірській місцевості, за що активно борються депутати облради від партії "ВОЛЯ" Олег Атаманюк та Ольга Федишина.

Присутня за сесії райради очільниця фракції "ВОЛЯ" Ольга Галабала зазначила, що проект про створення госпітальних округів на Івано-Франківщині повернули на доопрацювання. Він передбачав, крім трьох запропованих Кабміном госпітальних округів – у Франківську, Калуші та Коломиї, ще два у гірських районах області – з центрами у Надвірній та Косові.

"Зараз порядок функціонування цих госпітальних округів спочатку напрацьовується Департаментом охорони здоров’я ОДА, передається на затвердження в МОЗ і Мінрегіонбуд та виноситься на засідання Кабміну. Планують запровадити спеціальний режим функціонування гірських госпітальних округів та їх фінансування", – зазначила Галабала.

Створення високогірних госпітальних округів, виходячи зі специфіки області, є принциповим питанням для "ВОЛІ". Воно ж виявилося каменем спотикання для обласних і міністерських чиновників. Чиновники в Києві бажають максимального укрупнення і наполягають на створенні лише трьох госпітальних округів на Прикарпатті. Як зазначає депутат Ольга Федишина, Київ без урахування думки місцевих жителів нав’язує їм ту схему округів, яку вважає за потрібне.

"Ця реформа проходить без інформування людей. Більшість навіть не знають, що таке госпітальний округ і для чого він планується, які медичні послуги пацієнти зможуть отримати і де саме. Не беруть до уваги думку жителів гірських районів, не враховують особливості місцевої інфраструктури та відсутність нормальних доріг. Такий підхід може призвести до зростання рівня смертності через неможливість вчасно доставити хворого в лікарню. Тому мають проводитись громадські обговорення, розширені наради на рівні району та області за участі фахівців медичної галузі. А зараз виходить так, що згори диктують області, скільки округів має бути, і крапка", – зазначає Федишина.

Голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк нагадав, що згідно з законодавством до госпітального округу пацієнта треба доставити в межах однієї години. З віддалених сіл Верховинщини дістатися за цей час до Косова проблематично, що вже казати про Калуш чи Коломию.

"Особливо загострюється проблема в зимовий період, бо нас розділяє перевал. В негоду іноді його взагалі неможливо подолати, бо дороги не встигають чистити. Потрібно, щоби у Верховині були збережені дільничні лікарні, система невідкладної меддопомоги. Ми зараз готуємо пропозиції", – зазначив Шкіндюк.

Депутат обласної ради, лікар-хірург Олег Атаманюк власне і виступив з ініціативою створити високогірний госпітальний округ, який би об’єднував Косівщину і Верховинщину з центром у Косові. Це й зручно хворим, аргументує він. До прикладу, пацієнти з хронічною нирковою недостатністю тричі на тиждень приїздять у Косів на діаліз.

"Госпітальний округ об’єднуватиме в собі цілу низку лікувальних установ, які будуть перепрофільовані і продовжуватимуть працювати. Так, добирання з віддалених сіл Верховинщини до Косова займатиме понад годину, тому варто було би організувати роботу округу наступним чином. Лікарню інтенсивного лікування першого рівня залишити у Верховині – там надаватиметься невідкладна допомога. А на Косівщині доречна лікарня інтенсивного лікування другого рівня. Перед Кабміном стоятиме завдання дофінансувати ці лікарні і забезпечити їх всім необхідним", – пояснює Атаманюк.

На сесії депутати, громадськість та медики об'єдналися, щоби напрацювати пропозиції. Зійшлися на тому, щоби провести виїзну нараду, де їх можна буде обговорити. Адже життя мешканців району безпосередньо залежить від того, де буде створений госпітальний округ. Сесія прийняла рішення підготувати відповідне звернення до керівних органів влади.

Нагадаємо, початково Кабмін запропонував створити три госпітальні округи на Прикарпатті з центрами в Івано-Франківську, Коломиї та Калуші, де будуть розташовані належно оснащені лікарні, що надаватимуть медичні послуги вторинного рівня. В результаті спільної роботи народного депутата Юрія Дерев’янка, депутатів обласної ради Ольги Федишиної та Олега Атаманюка до МОЗу був поданий проект з розрахунку на 5 госпітальних округів, в тому числі з Надвірнянським та Косівським. Депутати порушували це питання і на рівні області, відстоюють і на державному.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: