fbpx

Ветерани для ветеранів: У Франківську відбувся тренінг подолання бойової травми "Побратими"

Суспільство 13:25, 17.08, 2015

На минулих вихідних в Івано-Франківську проходив дводенний тренінг для бійців, які воювали та воюють на Сході.

22 учасники тренінгу з Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей – військовики та ветерани АТО, а також психологи, які працюють з бійцями, що повернулися з війни, – вчилися розуміти себе, розрізняти свої стани і працювати з ними, перетворюючи травмуючий досвід війни на додаткову енергію і силу.  

"Сьогодні у мене як тренера у проекті ‪#‎WoundedWarriorUkraine та випускника-ветерана цієї програми Петра Шкутяка дебют: ми провели перший 2-денний етап Тренінгу подолання бойової травми в Івано-Франківську, і це було добре!" – написав після завершення занять у Фейсбук тренер програми, голова Тернопільської філії Української спілки психотерапевтів Олег Гуковський.

Петро Шкутяк та Олег Гуковський – обидва випускники проекту‪ ‎WoundedWarriorUkraine, особливістю якого є робота за принципом "ветерани для ветеранів". Організатори проекту адаптації виходили з того, що спільний досвід дозволяє максимальну відкритість, співпереживання і довіру. Знання себе і розуміння свого перетворення на війні ветерани теперішньої війни на Донбасі, які пройшли тренінг, поширюватимуть серед своїх колег.

1

На Франківщині цей напрям куруватиме боєць "Айдару", який був поранений, пройшов цикл семінарів і тренінгів і тепер сам тепер є ко-тренером, Петро Шкутяк.

На вступний семінар, а саме таким був початковий тренінг з циклу "Побратими" у Франківську, запросили психологів БФ "Карітас", Центру соціальних служб для молоді та психлікарні №3 – "щоби показати обом групам, і ветеранам, і психологам, що не треба боятися один одного", відзначив Олег Гуковський.

2

Надалі влаштовуватимуть заняття як в у закритих групах ветеранів, так і в змішаних. Бійці відзначили, що присутність жінок на тренінгу додала йому відкритості і щирості в емоціях та родинної теплоти.

"Тренінг побудований на концепціях Бодинаміки, це данська школа тілесно орієнтованоі психотерапії, стосовно функціонування психіки в режимах Ego та Ме, теоріі емоцій, Его-аспектів та процесів виходу із шокових станів", – охарактеризував методику занять Олег Гуковський.

Простіше кажучи, присутнім показали зв’язок емоційної сфери та психіки з тілом і продемонстрували способи, як з допомогою дихальних вправ, самомасажу тощо можна врівноважувати цю систему.

3

"Подяка місцевим координаторам в особі Петра Шкутяка, інструктора, ко-тренера, ветерана Айдару, та Наталі Сербин, керівника потужної волонтерської організації "Поранені SOS", а також єпархії УГКЦ за високий рівень супроводу тренінгу. З нетерпінням очікуємо подальшої співпраці!" – відгукнувся Олег Гуковський.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: