fbpx

Відбивна проти сирників: активісти перевірили харчування в школах №5 та №26 у Івано-Франківську. ФОТО

Суспільство 21:40, 24.02, 2016

Сьогодні представники громадських організацій “Мами Прикарпаття”, “Контроль”, ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" та журналісти провели перевірку шкільних їдалень в Івано-Франківську.

Якість харчування учнів сьогодні перевірили в чотирьох школах, а саме: №1, №4, №5 та №26.
 
 
В кожній з шкіл активісти придбали порцію сніданку, який передбачений для учнів, а працівники ДП "Івано-франківськстандартметрологія" взяли зразки їжі для мікробіологічного, органолептичного та фізико-хімічного аналізу. Результати аналізів будуть відомі через 5 діб, з цього приводу активісти збираються організувати прес-конференцію та оприлюднити результати.
 
 

У школі №26 на сніданок теж були сирники, так само, як і в школі №4 (сирники з джемом – ред.), але тут  зі згущенкою, а також чай із лимоном. На десерт  мандаринка.

Приємно вразила активістів чистота в їдальні цієї школи, тут недавно зробили ремонт та замінили обладнання на кухні.

Щодо смакових якостей, то активісти були розчаровані. В сирниках майже не відчувався смак сиру, а тільки манки. Згущонка теж була надто цукристою, повідомляє Станіславське ТБ.

228263149228263180

Останньою школою, куди завітала перевірка, була ЗОШ №5. На сніданок дітям сьогодні подавали рис, відбивну і салат. 

Також, на пробу був взятий червоний борщ, який будуть подавати на обід.

Зі слів підприємця, який відповідає за харчування в цій школі, окрім дітей, в шкільній їдальні харчуються і вчителі та дирекція школи. Заходять на обід і медики з поліклініки, яка неподалік.

На думку активістів, харчування в цій школі організоване найкраще з-поміж шкіл, які були перевірені. Тут і порції не дуже малі, і на смак страви добрі. Крім того, діти додатково можуть придбати свіжу випічку, салати. До слова, хліб у цій їдальні власного виробництва.

228263268228263295228263314

В усіх школах вартість таких сніданків  11 грн.

Більш детально оцінити якість харчування можна буде після оприлюднення результатів лабораторного дослідження. Адже в харчуванні найважливіше якість продуктів, з яких приготовлені страви, особливо коли мова йде про харчування дітей.

Ініціаторка перевірки, голова ГО "Мами Прикарпаття" Мар'яна Вершиніна пояснила, для чого організувала такий рейд. 

"Важливо те, що ми пройшлись цими школами і побачили стан їдалень (матеріально-технічну базу), відібрали зразки сніданків (обідів) для досліджень і спробували їжу смак. Для чого? 1. Ми повинні знати, що їдять наші діти. Це їхнє здоров'я! Кожна мама (батько) може і має право знати і цікавитись, якої якості харчування у школах. 2. Через тиждень ми отримаємо результати досліджень. 3. Підприємці, які надають послугу гарячого харчування, знатимуть, що є контроль. Ми будемо вимагати розірвання договорів з підприємцями, які виконують свою роботу недобросовісно. Можливо, батьківська громадськість бульше активізується і буде самостійно здійснювати контроль за якістю харчування у своїй школі. Щодо результатів, покаже дослідження. Кожна школа різна… Але вибачте, елементарні речі… посуд має бути чистий і цілий! А їжа має бути корисною для дитини",  прокоментувала КУРСу Мар'яна Вершиніна. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: