fbpx

Відновлення Палацу Потоцьких - це операція на серці міста, - Держипільський

Суспільство 16:07, 25.08, 2015

Директор облмуздрамтеатру, учасник ініціативи "Палац Потоцьких - серце Івано-Франківська" Ростислав Держипільський вважає, що на території Палацу Потоцьких можна створити потужний арт-центр європейського рівня. Треба тільки не пролітизувати цей процес.

Про це йшлося на засіданні тимчасової контрольної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони та збереження об'єкта культурної спадщини Палацу Потоцьких у Франківську.

– Це буде операція на серці міста. Але перше, що треба зробити – не політизувати процес з відновлення палацового комплексу. Це питання штучно політизували, власник є цілком відкритий, щоби створити потужний культурний проект. Я неодноразово це чув від його представника, і передавав учасникам ініціативної групи "Палац Потоцьких – серце Івано-Франківська". Зараз іде пошук форми,щоби залучити з різних джерел, приватних і державних, кошти для цього, – повідомив Ростислав Держипільський.

За його словами, зараз склалася сприятлива ситуація, щоб створити на території Палацу Потоцьких "потужний європейський арт-центр, який стане духовною основою нашого міста".

– Нам дали свої пропозиції митці. Був присутній на одному із засідань директор "Гоголь-фесту", який сказав, що треба вже оживити цей простір. Перший крок в цьому напрямку зробимо 20 вересня. Це буде спільна акція митці різних напрямків. Погодження і дозвіл власника – Олега Бахматюка – на це є, – зазначив Держипільський.

Головний архітектор Івано-Франківська Володимир Гайдар погодився, що такий арт-центр дасть поштовх культурно-мистецькому розвитку міста, більше того, може вивести Франківськ на світовий рівень. Він також нагадав, що земля під Палацом – власність міста, і міська громада має виписати власне бачення майбутнього пам`ятки. 

Як повsдомляв КУРС, допомогти з відновленням Палацу готова польська сторона в особі міністерства культури. Умова поляків – їм повертають приміщення художнього музею на Майдані Шептицького для відновлення костелу. Володимир Гайдар закликав "мати здоровий скепис до польських пропозицій, передовсім виписати своє бачення, щоб не вийшло так, що ми віддали тільки тому, що нам на реконструкцію польська сторона дала кошти".

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: