fbpx

Відповідальність за Іловайський котел поклали на 5-й батальйон тероборони "Прикарпаття"

Суспільство 17:26, 14.08, 2015

Міністерство оборони оприлюднило Аналіз ведення антитерористичної операції у серпні-вересні минулого року. Відповідальність за просування російських військ вглиб української території та створення Іловайського котла поклали на добровольців, зокрема на 5-ий батальйон тероборони з Івано-Франківська.

“До взяття під контроль Іловайська, крім підрозділів Збройних Сил, були залучені частини Національної гвардії. Також за погодженням з керівництвом сектору в операції брали участь підрозділи добровольців, які не входили до складу Збройних Сил, інших військових формувань та правоохоронних органів та не підпорядковувалися штабу АТО”, – через рік після подій виснувало Міноборони у “Аналізі ведення антитерористичної операції та наслідків вторгнення Російської Федерації в Україну у серпні-вересні 2014 року“.

Підрозділи Збройних Сил та Національної гвардії перебували на офіційному обліку в штабі АТО, тому їх можливо було оцінити як з точки зору бойових можливостей, так і з точки зору перспектив застосування. Добровольчі батальйони за цими параметрами було неможливо оцінити, тому що вони не входили до складу сил і засобів АТО. І хоча вони називали себе батальйонами, насправді це були підрозділи, що реально налічували декілька взводів або декілька рот (загальна чисельність – від 20 до 150 чоловік), пишуть аналітики Міноборони. Також добровольці не мали на озброєнні важкої техніки.

У звільненні Іловайська брали участь шість добровольчих підрозділів (загонів) загальною чисельністю 397 осіб: “Донбас” – 192 осіб, “Дніпро-1” – 78 осіб, “Світязь” – 23 осіб, “Миротворець” – 52 особи, “Херсон” – 27 осіб, “Івано-Франківськ” – 25 осіб. Попри високу вмотивованість бійців, рівень їх навченості – як загальний, так і з управління підтримуючими підрозділами – був низький. Рівень їх організованості також не сприяв ефективному виконанню завдань. Добровольчі підрозділи входили та виходили з бою на розсуд їх командирів. Вони зазвичай заходили в населений пункт і, наразившись на опір противника, виходили. Це повторювалося декілька разів. Причиною цього був низький рівень тактичної підготовки та відсутність маневру.

В таких умовах взяти під контроль Іловайськ не вдавалося.

24 серпня у секторі Д, після артилерійського обстрілу з території РФ, залишив свої позиції 5-ий батальйон територіальної оборони “Прикарпаття”, який виконував завдання з посилення ділянок державного кордону на рубежі Кутейникове – Мокроєланчик, виставивши блокпости на загрозливих напрямках. Тим самим було оголено правий фланг наших військ.

Особовий склад батальйону залишив зону бойових дій і самовільно повернувся до місця постійної дислокації в Івано-Франківській області. Такі дії сприяли утворенню прогалин на державному кордоні і, як наслідок, сприяли вторгненню підрозділів збройних сил РФ.

1

Приховане вторгнення військових формувань РФ розпочалося, як стверджує Штаб АТО, 24 серпня 2014 року. Практично не зустрічаючи опору, вони через Амросіївку та Кутейникове просунулися в напрямку Іловайська. З цього моменту співвідношення сил і засобів сторін змінилося на користь противника. При цьому російські військовослужбовці не мали документів та розпізнавальних знаків на обмундируванні і військовій техніці.

Розвідувальна інформація про перетин державного кордону України колонами військової техніки Збройних сил РФ почала надходити до штабу АТО та Генерального штабу 25 серпня 2014 року, йдеться в аналітичній записці Міноборони. Остаточно факт вторгнення регулярних підрозділів РФ було підтверджено 26 серпня після захоплення у полон військовослужбовців повітряно-десантних військ ЗС РФ.

Читайте також: Боєць 5-го батальйону Олег Кудрик: “Я сказав прокурору, що винних слід шукати не в батальйоні, а у вищому ешелоні командування”

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: