fbpx

Віталій Портников привіз до Франківська свій перший справжній роман

Культура 21:11, 18.09, 2017

Політичний аналітик Віталій Портников презентував у Івано-Франківську роман "Евора", який писав п'ять років. Автор називає свою книгу повторним літературним дебютом.

"Існують два періоди для літературного дебюту: замолоду і пізніше  у 50-55 років. Багато хто з відомих письменників, нобелівських лауреатів, використав другий шанс зайнятися літературою. Для мене це повернення в літературу",  розповів на презентації книги Віталій Портников.

Дебютом Портникова в літературі, який утім замолоду ніяк не продовжився, була публікація циклу поезій у полтавській молодіжній газеті. "Хотів займатися літературою. Але почалася перебудова, і це мене захопило",  зазначив автор. Зміни в країні спонукали до журналістики, а та – до політичної аналітики. Повернутися в літературу покликало прагнення творчості і самореалізації. "Не вірю в журналістику як у творчість",  зазначив автор книги.

Свій перший роман Віталій Портников писав близько 5 років. "Технічно можу написати віршований чи прозовий текст у будь-якій формі. Хотів, щоби була справжня книжка – не за формою, а за змістом. Ця книга добре виважена",  каже він про свій текст.

Інтелігентним назвав роман "Евора" модератор презентації, письменник Тарас Прохасько.

"Роман написаний прозоро і з дуже добрим відчуттям міри. Почуття і емоції означені дуже чесно, без зайвих надмірностей. За настроєм цей роман – сумовитий. Нагадав мені пізнього Гессе",  поділився враженнями після прочитання книги Прохасько.

Роман "Евора", як означає його сам Віталій Портников,  про кохання і тугу, поезію й історію, Португалію і Україну, про єврейську долю і українську мрію. Багатоплановий текст поєднує в собі чимало культур: головним героєм є львівський журналіст, котрий закохується у єврейську дівчину, а події розгортаються у португальському містечку Евора. Цікаво, що у героя книги є реальний прототип. "Такий собі Ален Делон",  описує автор.

Портников позиціонує роман як європейський.

"Хочу писати європейські романи. Хотів би, щоби українська література була частиною центральноєвропейського процесу, бо Україна – частина європейського культурного простору. Так було, і зараз треба до цього повертатися",  пояснює Віталій Портников.

У романі "Евора" автор, як стало зрозуміло з презентації тексту, розгортає перед читачем анатомію почуттів – розкладає емоції на складові і аналізує їх. У такий спосіб, уважає Портников, можна відділити імітацію від справжнього кохання і навіть знайти щастя.

"Імітоване кохання є частиною нашого життя, але не привносить у нього нічого доброго",  додає автор роману "Евора".

Поза темою кохання читачам буде цікавою анатомія місць, де розгортається дійство роману. Це великою мірою Галичина, трохи Києва. Та навіть португальське містечко Евора якимось чином вийшло у нього подібним на Галич. "Відчуваю тут (в Галичині – кор.) більші плацдарми Європи",  зацікавив Портников. 

Фото – Ярема Проців. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: