fbpx

На Прикарпатті споруджують першу вітрову електростанцію

Суспільство 16:26, 09.01, 2017

Поблизу села Шевченкове Долинського району розпочалося будівництво першої в Івано-Франківській області вітрової електростанції.

Вартість будівництва перевищуватиме 6 мільйонів євро, термін окупності – 7 років. 

Дослідження умов для будівництва вітрової електростанції біля Шевченкового проводилися давно, розповідає сільський голова Микола Мацалак. Відтак у селі чітко розуміли, що необхідно знайти інвестора. Такий з'явився на початку у 2016 року – в Шевченкове приїхав інвестор з Німеччини, готовий розпочати будівництво.

Провели додаткові дослідження, які показали, що сила вітру тут достатня для розміщення станції. Взялися за розроблення відповідних документів, восени минулого року був виданий дозвіл на будівництво 6 вітряків та підстанції, інформує ГК.

Передбачена загальна площа станції 1,75 га – по 25 сотих на кожен вітряк і 25 сотих на підстанцію.

Вартість оренди землі встановлена максимальна відповідно до грошової оцінки, щомісячна орендна плата за користування землею надходитиме до сільського бюджету.

Встановленням системи займається підприємство з Луцька "Вінд Енерджі". Наразі триває будівництво основи, далі будуть споруджувати вітряки.

Перший вітряк планують здати вже у січні-лютому цього року, а загалом станцію, ймовірно, запустять до кінця наступного року, інформує сільський голова.

Станція розміститься поблизу Шевченкового в урочищі Обідний, на відстані понад кілометр від помешкань. 

На цей час в області немає жодної вітрової електростанції, повідомили у "Прикарпаттяобленерго". З альтернативних є чотири гідроелектростанції, три сонячні та одна біоустановка на заводі "Даноша".

Маленьких та середніх альтернативних електростанцій на Івано-Франківщині є вже близько 60, і їхня кількість постійно зростає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: