fbpx

"ВОЛЯ" пропонує посилити контроль за дотриманням заборони суцільно-санітарних рубок лісів

Суспільство 14:11, 09.09, 2016

Держлісагентство розробляє новий законопроект щодо заборони суцільно-санітарних рубок лісу. Наступного тижня його розглядатиме Кабінет Міністрів. Згідно з новими санітарно-оздоровчими нормами, за якими проводитиметься лісова галузь, передбачено лише кілька виключних випадків, за яких буде дозволено суцільну санітарну рубку лісів: всихання дерев, буреломи, вітровали та пожежі.

Про це під час виїзної наради Державного агентства лісових ресурсів України розповіла в.о. голови Держлісагентства Христина Юшкевич.

Законопроект, який посилить відповідальність за незаконну рубку лісу та інші порушення у лісовій галузі, уже пройшов перші процедури у Міністерстві аграрної політики та продовольства. 

"У терміновому порядку ми зібрали робочу групу, яка розробила зміни до санітарно-оздоровчих заходів у лісах. На сьогодні вони вже пройшли всі етапи погодження. Наступного четверга, 15 вересня, ці правила вже будуть розглядатися на урядовому комітеті, після чого їх схвалить Кабмін. Відтак у нас більше не буде суцільних санітарних рубок і зловживань, які могли бути пов’язані із цими процесами", – повідомила Христина Юшкевич.

Так, новими правилами суцільні санітарні рубки пропонуються проводити у таких виключних випадках, як всихання дерев, буреломи, вітровали та пожежі. До процедур таких рубок залучатиметься громадськість та відповідні спеціалісти. Нові правила заборонятимуть проводити суцільні санітарні рубки у місцях гніздування птахів, у паркових зонах тощо.

"Ми зараз багато робимо для боротьби з проявами незаконної діяльності у нашій галузі. Так, буде збільшено відповідальність за незаконну рубку, що призводить до тіньового обігу деревини, за виникнення пожеж та неправильну поведінку у лісі тощо. Передбачені максимальні штрафи і навіть кримінальна відповідальність і конфіскація майна, якщо це будуть недобропорядні пилорамщики, які використовують ліс і не сплачують податки. Тепер правоохоронні органи будуть мати достатньо повноважень, аби припиняти незаконну діяльність, пов′язану із лісовими ресурсами", – зауважила Юшкевич.

Голова фракції "ВОЛЯ" в Надвірнянській районній раді Тетяна Пришляк зазначила, що це є важливим кроком у впорядкуванні всього лісового господарства, однак він не вирішить всю проблему глобально. "ВОЛЯ" гостро підняла цю проблему не тільки на українському, але й на міжнародному рівні, і вона включає не лише суцільно-санітарні рубки, це й інші незаконні вирубки та наслідки, до яких вони призводять. Ця проблема є комплексною. 

"Питання вирубки лісів і її наслідків це не просто питання Держлісагентства, а  в загальному екології. Проблема не лише в суцільно-санітарних рубках. Є також і вирубки на територіях комунальних підприємств, агролісгоспів, військовийх лісгоспів. Вони породжують проблеми з всхинням і забрудненням річок, знищенням інфраструктури і доріг населених пунктів",  зазначила Пришляк.

Саме знищені дороги є важливою проблемою – це шкода, яка завдається під час вивезення деревини, навіть якщо вивезення легальне. На дорогах, які використовують лісовози (а вони, як правило, комунальної власності), мають застосовували вагу, і підприємство повинне компенсовувати збитки, завдані громадам.

Також Пришляк зазначила, що така заборона суцільно-санітарних рубок є лише першим кроком. Більше того, треба посилити контроль за дотриманням заборони.  Повинен бути чіткий облік рубок і доступність до цього обліку для будь-якого мешканця регіону. Має бути доступність до місця проведення рубок, люди мають знати, хто буде рубати, де буде рубати, щоб екологи та різні громадські структури могли в будь-який час прийти і перевірити, як ведеться лісове господарство.

Нагадаємо, у боротьбі з варварським вирубуванням лісу "ВОЛІ" вдалось привернути увагу всієї країни та національних ЗМІ до екологічної ситуації в Карпатах. Разом з активістами Косівщини вони пікетували Мінекології, після чого міністр Семарак звільнив голову Держлісагентства та заборонив санітарні рубки по всій Україні, доки не будуть змінені правила. За фактами незаконних рубок, зафіксованими волівцями, правоохоронні органи розпочали розслідування. Нардеп Юрій Дерев’янко неодноразово звертався до державного керівництва щодо незаконних рубок в НПП "Гуцльщина" та з вимогою звільнити його скандального директора Пророчука, в результаті чого Нацполіція почала розслідування. За перевірками Держекоінспекції та СБУ були зафіксовані рубки на суму понад 21 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: