fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • "ВОЛЯ" вимагає від облради прийняти особливі умови для нафтогазових компаній, щоб громади могли отримувати від 1 млн грн на рік до своїх бюджетів

"ВОЛЯ" вимагає від облради прийняти особливі умови для нафтогазових компаній, щоб громади могли отримувати від 1 млн грн на рік до своїх бюджетів

Політика 16:35, 13.06, 2016

У спецдозволах на користування нафтою та газом мають бути прописані особливі умови, які гарантуватимуть захист прав громад.

"Сьогодні з видобутку нафти та газу на території області, місцеві громади не отримують майже нічого, крім розбитих доріг та зіпсованої екології. Обласна рада має всі повноваження, щоб це припинити. Прийнявши рішення про те, що дозвіл на видобування нафти, газу чи корисних копалин видається лише за умови виконання так званих особливих умов", – зазначила очільниця фракції "ВОЛЯ", депутат облради Ольга Галабала під час сесійного засідання облради 10 червня.

За цими умовами, надрокористувачі будуть змушені укладати договори з сільськими радами про пайову участь в ремонті доріг та соціально-економічному розвитку населених пунктів, вчасно та в повному обсязі платити за оренду землі, що дає надходження до бюджету села, а також відшкодовувати завдані екологічні збитки. 

Крім того, Ольга Галабала наполягала, щоб у своєму рішенні обласна рада встановила конкретний розмір участі нафтогазових компаній у розвитку населених пунктів, на території яких здійснюється видобуток. "Після консультацій ми прийшли до висновку, що особливими умовами потрібно зобов’язати нафтогазові компанії вкладати кошти в розвиток інфраструктури сіл у розмірі 1% від вартості проекту. А це приблизно 1 мільйон грн на рік, що надходитиме в бюджет села".  

Ось 4 умови, які будуть змушені виконувати нафтогазові компанії, щодо яких дійшли згоди члени екологічної комісії. Ці умови, за словами Галабали, були випрацювані при консультації із Держгеонадрами, а також за основу була взята існуюча практика Полтавської обласної ради.

Цими особливими умовами є:
– Щорічно, протягом терміну дії спеціального дозволу, укладати з місцевими органами влади угоди на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання на пайових засадах об’єктів соціальної інфраструктури, шляхів місцевого значення та на заходи щодо охорони навколишнього природного середовища на суму, не менше 1% від вартості інвестиційного проекту; 
– Своєчасно і в повному обсязі сплачувати обов'язкові платежі до державного та місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством;
– Оформити правовідносини щодо користування земельними ділянками згідно з чинним законодавством; 
– Після отримання спеціального дозволу на користування надрами надати до обласної ради копії програми робіт та угоди про умови користування надрами.

Обласна рада зазначає в проекті рішення те, що Держгеонадра зобов’язані прописати їх у спецдозволі, який надається надрокористувачеві. Це означає, якщо компанія порушує ці особливі умови, то припиняється дія її спецдовзолу. Ці особливі умови дадуть змогу сворити нормальні відносини між громадами та надрокористувачами та дозволять громадам отримувати додаткові надходження. 

"Сьогодні ми маємо можливість через аукціон залучити інвестора. І особливими умовами ми повністю захищаємо громади та залучаємо інвестиції у нафтогазову сферу", – пояснила Галабала.

Так, на сесії облради розглядались питання погодження надання у користування ділянок надр Східно-Космацької, Південно-Тереснянської, Лючківсько-Березівської та Гошівської площ. Однак облрада поки що не погодила їм надання дозволу, відповідно практика застосування особливих умов на Прикарпатті ще не запрацювала.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: