fbpx

Вперше за останні три роки "Івано-Франківськгаз" майже повністю виконав інвестпрограму

Суспільство 15:42, 06.03, 2017

В 2016 році ПАТ "Івано-Франківськгаз" інвестувало у розвиток газового господарства Івано-Франківщини 30,3 млн грн. Це на 30% більше, ніж у 2015 році.

Серед пріоритетних напрямків галузі, на які було спрямоване фінансування, модернізація газотранспортної мережі регіону та забезпечення споживачів лічильниками газу, інформує прес-служба підприємства.

Інвестиційна програма ПАТ "Івано-Франківськгаз" має два основних напрямки: модернізація газопроводів та забезпечення повного комерційного обліку газу.

В першому випадку це пов’язано з тим, що газотранспортна система Прикарпаття є однією з найстаріших в Україні, більшість труб тут прокладалися 50-60 років тому. Тож минулого року 35% від усієї суми інвестпрограми компанія спрямувала на модернізацію газопроводів. Зокрема, на реконструкцію та заміну майже 35 км мереж було використано 10,6 млн грн. Найбільше кілометрів газотранспортної системи модернізовано в Івано-Франківську, Городенківському, Калуському, Долинському, Коломийському районах, де понад чверть газових мереж є зношеними. 

"Реконструкція газотранспортної системи Прикарпаття потребує комплексного підходу, значних матеріальних ресурсів і часу. На сьогодні капітального ремонту та заміни потребують понад 1 тис. км  газопроводів. Відповідно до обсягів фінансування, яке затверджує НКРЕКП, впродовж року вдається відремонтувати 30-40 км газопроводів. Натомість, щоб здійснити ремонт в повному обсязі, підприємству потрібно вкласти понад 500 млн грн. І це за умови, що вартість матеріалів залишиться незмінною", – коментує технічний директор ПАТ "Івано-Франківськгаз" Ігор Височанський

Для підвищення рівня надійності систем газопостачання минулого року компанія також скерувала 4,3 млн грн на ремонт обладнання 46 ГРП та ШРП газорозподільних пунктів, які забезпечують стабільний тиск у системі, ще понад 600 тис. грн – на ремонт та монтаж нових станцій катодного захисту, які дозволяють запобігти корозії та збільшити строк служби мереж. Зокрема, у 2016 році капітально відремонтовано 6 шт. та змонтовано 5 шт. станцій катодного захисту.

Що стосується другого напрямку, то майже четверть інвестицій "Івано-Франківськгаз" спрямував на забезпечення споживачів безкоштовними газовими лічильниками. Зокрема, понад 12,5 млн було виділено на закупівлю та встановлення майже 4 тис. індивідуальних та 163 будинкових приладів обліку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: