fbpx

Всі, хто захищав Україну, мають право отримати українське громадянство, – дружина росіянина-добровольця АТО Бутусіна

Суспільство 11:07, 27.12, 2016

Нещодавно Державна міграційна служба України в Івано-Франківській області прийняла рішення про депортацію добровольця АТО Олега Бутусіна разом із родиною, що мешкають на Прикарпатті. Тепер Олег Бутусін виборює в суді право жити в Україні.

На сьогоднішнє засідання суду не з'явився відповідач – представник Державної міграційної служби Наталія Цахнюк. Вона подала клопотання про перенесення розгляду, оскільки знаходиться у відпустці. 

"Ми цю заявку вважаємо явною неповагою до суду. Я думаю, що у міграційній службі, окрім цієї пані, є ще 300 юристів, які б могли представляти службу у суді", – наголосив адвокат Бутусіна Володимир Бандура.

Суд вирішив задовольнити клопотання відповідача, але перед цим допитати свідків зі сторони позивача. Першим свідком допитали дружину Олега Бутусіна Тетяну Бутусіну.

"Я вважаю, що всі, хто захищав Україну, мають право отримати українське громадянство. Мені не хочеться знову переживати те, що було у Росії. Ми приїхали сюди захищати народ України", – сказала Тетяна Бутусіна.

Вона розповіла, що з чоловіком одружились у 1998 році, у них зараз 10 дітей, одна дитина народилася вже в Україні.

"Переїхали з РФ, бо нас там переслідували. Чоловік завжди відкрито говорив, що влада РФ не є владою російського народу. Чоловік був отаманом усурійського козацького війська. Тому місцева влада вважала його ворогом для себе. У Приморському краї проти Олега було порушено кримінальне провадження. Ми найняли адвоката, але він відмовився від справи і сказав, що не готовий ризикувати своїм життям. У Підмосков'ї у 2013 році наші діти зазнали тяжких психологічних і фізичних травм. Нас переслідували працівники поліції, стріляли. Погрожували нашим неповнолітнім дітям. Терирозували їх, вони хотіли, щоб діти здали свого батька. Покинули територію Росії через загрозу життю дітей і чоловіка. Приїхали помагати українському народові, бо на собі відчули, що таке російська влада", – розповіла свідок.

Тетяна Бутусіна і усі її 10 дітей уже мають українське громадянство.

Жінка зазначила, що минулого року зустрілася з президентом Петром Порошенком, який пообіцяв вирішити питання громадянства її чоловіка.

"Півтора року назад ми з усіма дітьми в Івано-Франківську зустрічалися з Петром Порошенком, він обіцяв вирішити це питання, але досі нічого не вирішилося", – додала вона.

Далі суд допитав сина позивача Романа Бутусіна, який навчається у Національній академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного у Львові.
 
Син розповів, що батько через свою політичну позицію і критику російської влади піддавався постійним переслідуванням з боку правоохоронних органів Російської Федерації.
"Батько брав участь у руських маршах. Висловлював думки, які були противні владі Приморського краю і РФ. У 13 році дійшло до того, що поліцейські відкрили вогонь по машині, в якій ми були. Вони приїжджали до нас додому, забрали моїх братів і сестер. Говорили, що розстріляють батьків, якщо ми не скажемо, де вони", – розповів Роман Бутусін. 
Заслухавши покази свідків, суд відклав розгляд справи у зв'язку з клопотанням відповідача.
 

Нагадаємо, Олег Бутусін разом із багатодітною сім’єю переїхав з Росії в Україну в 2014 році. З далекого Владивостока Бутусіни втекли в Західну Україну через політичні репресії.

ЧитайтеПереселенці з Росії на Прикарпатті: Повернемось додому тільки на танках

Зараз Олег Бутусін з дружиною Тетяною мешкають з десятьма дітьми в селі Придністров'я Галицького району на Івано-Франківщині. Двокімнатний будиночок з кухнею – це все, що родина змогла собі дозволити після того, як за "копійки" продала все своє господарство в Росії. 

Після того, як Олег Бутусін воював як доброволець на боці України, ФСБ Росії відкрило проти нього кримінальну справу за тероризм. 

Найбільшою проблемою для родини є відсутність українського громадянства. Вони вже неодноразово зверталися до влади. У 2015 році під час приїзду Петра Порошенка в Івано-Франківськ Тетяна Бутусіна з дитиною на руках підійшла до Президента та передала йому прохання надати їм громадянство. Однак відповіді від гаранта не отримали.

Нещодавно Департамент міграційної служби України відмовив родині у статусі біженців. Олег Бутусін оскаржив це рішення у суді. 10 жовтня цього року він звернувся до суду у зв'язку з рішенням міграційної служби про депортування його та просить надати йому українське громадянство згідно із Законом України про біженців. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: