fbpx

Встановлення в будинку сонячної електростанції – це енергетична незалежність та вдала інвестиція на майбутнє

Суспільство 16:14, 26.07, 2017

Стрімкий ріст тарифів на енергоносії змушує багатьох українців приділяти більше уваги питанню енергоефективності. Зокрема, придивлятися до сонячних панелей.

Встановивши в себе вдома сонячну електростанцію, ви не тільки станете незалежними від тарифів, відключень, перепадів напруги в мережі, а ще й зможете заробляти, продаючи надлишок електроенергії, яку вироблять панелі, за "зеленим тарифом" у загальну мережу.

До речі, державний Укргазбанк почав надавати фізичним особам кредити на купівлю і встановлення "домашніх" сонячних електростанцій під 0,01% річних терміном на 5 років.

"Домогосподарство може не лише задовольнити власні енергопотреби, а й продавати надлишки у загальну електромережу за "зеленим тарифом", який сьогодні для сонячних електростанцій складає 0,18 євро за 1 кВт*год. Встановивши на даху будинку СЕС, можна забезпечити додатковий щомісячний дохід у 10 тис. грн", – розповіла заступниця голови правління Укргазбанку Інна Тютюн.

 

Переваги та недоліки сонячних батарей

З урахуванням росту тарифів на енергоносії енергія, що виробляється сонячними батареями, буде безкоштовною, після того як ви інвестуєте у їх встановлення, – це перша перевага.

Також перевагою є невеликий термін окупності сонячної електростанції, який складає приблизно 5-7 років в залежності від її потужності, виробника панелей та кількості електроенергії, яку буде споживати ваш будинок.

Безумовно, перевагою є довгий термін експлуатації панелей. На фотоелектричні модулі (сонячні панелі) виробники дають 10-12 років гарантії на забезпечувану потужність більш ніж 90% та 25-30 років на забезпечувану потужність більш ніж 80%. А взагалі фотоелектричні модулі продуктивно працюють 50 і більше років. Інші елементи системи мають заводські гарантії на окремі типи обладнання.

Ще одна перевага полягає в тому, що догляд за сонячними панелями не вимагає значних витрат часу і коштів. Головна необхідність – це приблизно 4 рази на рік їх мити, щоб прибрати сніг, бруд, пил і пташиний послід, які можуть зменшити кількість сонячного світла.

Не варто забувати про те, що сонячні панелі виробляють електроенергію, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу, що є дуже важливим у сучасному світі, де люди в гонитві за ресурсами завдають непоправної шкоди природі.

Мають сонячні панелі й свій недолік. Їх продуктивність напряму залежить від погодних умов. В спекотне літо продуктивність сонячних панелей буде максимальною, водночас взимку та в похмурі дні вони будуть виробляти менше електроенергії.

Також важливо, щоб ваша "домашня" сонячна електростанція не перебувала в затінку дерев, ландшафту чи інших будинків.

 

Де краще встановлювати сонячні енергосистеми?

Сонячні батареї часто встановлюють на даху будинку чи гаража або на опорних конструкціях. Кут нахилу та орієнтація фотомодулів для максимальної продуктивності залежить від координат місця встановлення.

При установці сонячних панелей оптимальним вважається кут нахилу, який дорівнює широті місцевості, де розташований об'єкт.

Наприклад, Івано-Франківськ перебуває на 48 градусі північної широти. Тоді оптимальним для літа кутом нахилу сонячних панелей вважається 38 градусів, для зими – 58 градусів (+ або – 10 градусів від широти).

Середній показник – 48 градусів.

 

Скільки коштують монтажні роботи?

В середньому такі роботи коштують 10-20% від вартості самої сонячної електростанції. Отримати консультацію або придбати обладнання можна в компанії ЕКО ЕНЕРГІЯ ®  в м. Івано-Франківську по вул. Гетьмана Мазепи, 72. Компанія пропонує весь пакет послуг для охочих встановити вдома сонячну електростанцію.

В компанії ЕКО ЕНЕРГІЯ ® вам допоможуть з передпроектними роботами, розроблять проектну документацію, підберуть та доставлять все необхідне обладнання, здійснять монтаж сонячної електростанції, допоможуть з оформленням "зеленого" тарифу і будуть здійснювати сервісне та гарантійне обслуговування.

Якщо у вас є бажання стати енергетично незалежними та отримувати додатковий заробіток, то сміливо можете інвестувати свої кошти в сонячну електростанцію для дому. За досить короткий період часу ви оціните переваги, які отримаєте від таких інвестицій.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: