fbpx

Вступники цьогоріч подають документи до вишу по інтернету

Суспільство 21:34, 14.03, 2016

Вступна кампанія до вишів цього року має декілька особливостей. Серед них - подача документів он-лайн.

Подаючи документи по інтернету, абітурієнти заощадять час і гроші, аргументують в МОН.

 У далекому селі може не бути вдома інтернету. Але до найближчого доступу до мережі абітурієнту все одно простіше дістатися, ніж до вишу, вважають у міністерстві.

У попередні роки найбільше заяв абітурієнти несли в перший тиждень роботи комісії.

"Коротший термін прийому документів дасть можливість відпочити викладачам, які працюють у приймальних комісіях", – каже Інна Совсун, перший заступник міністра освіти і науки. Повідомляє gazeta.ua.

 Через приймальні комісії подаватимуть документи люди з обмеженими фізичними можливостями, учасники АТО, представники деяких інших категорій.

Також є ще кілька особливостей цьогорічної вступної кампанії.

Не буде позаконкурсного вступу для деяких категорій абітурієнтів, як-то в минулі роки для дітей шахтарів.

У заявці на вступ абітурієнт вписує 15 спеціальностей. На першому місці  найбажаніша, на останньому  та, на яку найменш хоче потрапити. Якщо вистачить балів, за першу хвилю його зарахують на найбажанішу спеціальність. Якщо балів забракне, то на другу  за рахунком у його списку. Торік абітурієнт міг подавати документи не більш як до п’яти університетів на 15 спеціальностей. Цьогоріч можна подавати документи до 15 навчальних закладів.

Зараз мінімальний бал для вступу дорівнює 100. Лише кілька українських університетів висувають жорсткі вимоги на етапі конкурсного відбору. Наприклад, у Києво-Могилянській академії вступні бали на 20–40 вищі, ніж в інших навчальних закладах. На деякі спеціальності треба набрати 180 балів.

Кількість бюджетних місць не набагато, але скоротяться. Зменшуються держзамовлення через демографічну ситуацію  з кожним роком меншає абітурієнтів.

Цього року в приймальну комісію подають документи лише пільгові категорії абітурієнтів і ті, хто вступає на творчі спеціальності  театральну, хореографічну, художню, фольклорну та інші.

КУРС писав, що в Івано-Франківську на ЗНО зареєструвалися 1000 одинадцятикласників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: