fbpx

Вихованці пришкільних таборів відвідали криївку воїнів УПА у Клубівецькому лісі

Суспільство 10:39, 16.06, 2016

Для вихованців пришкільних таборів були організовані екскурсійні поїздки місцями визвольних змагань Прикарпаття. Зокрема, понад 200 учнів Івано-Франківських СШ №1, ЗШ №3, ЗШ №18 та ЗШ №26 побували на екскурсії в Клубівецькому лісі, у криївці, яка розміщена в урочищі "Провал".

З розповіді екскурсовода Оксани Тимчук діти дізнались, що 13 березня 1951 року восьмеро відважних бійців УПА дали останній бій енкаведистам, які оточили вояків у схроні, але не здались їм. Найшовся зрадник, який розповів енкаведистам про місце розташування бункеру. Чекісти заставили цивільних людей розкопувати вхід у криївку, а самі стояли на сторожі з автоматами. Потім вони закидали вхід до схрону гранатами та напустили туди задушливого диму. Вояки-повстанці в той час нищили документи, гроші, друкарську машинку, радіоприймач, продуктові запаси, старий одяг. Переодяглися у святкову одежу, і коли кінець став очевидним, з криївки почулися глухі останні постріли.

Чекісти кинулися до криївки, та було вже пізно. Вони пасками повитягували загиблих наверх. Тіла загиблих відвезли до Тисмениці і залишили під будинком НКВС на показ і пострах іншим. Енкаведисти зганяли людей оглядати, впізнавати тіла вбитих юнаків, а матері стримували сльози, щоб не признатися за побитих синів, адже у випадку впізнання всій родині загрожувало виселення у Сибір. Через три дні загиблих повстанців відвезли у невідоме місце у напрямі Тлумача.

Проведеною пошуковою роботою було встановлено прізвища та імена повстанців, роки і місця їх народження, псевдоніми.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: