fbpx

Викладачі Прикарпатського університету просять депутатів підтримати закон "Про державну мову". ЗВЕРНЕННЯ

Суспільство 11:11, 19.02, 2017

Вчена рада факультету філології ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника" звернулася до депутатів Верховної ради від Івано-Франківщини з проханням невідкладно розглянути і прийняти зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №5670 "Про державну мову", який відповідає національним інтересам нашої держави.

Текст звернення у мережі Фейсбук опублікував доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури, директор Інституту філології університету Роман Голод

 

Депутатам Верховної Ради України,
обраним від Івано-Франківщини

ЗВЕРНЕННЯ

Вельмишановні панове депутати!

У час нелегких випробувань, які випали на долю молодої Української держави, у час відкритого збройного протистояння імперіалістичним зазіханням Росії та перманентної боротьби з її гуманітарно-диверсійними групами в середині країни, у час поступового перетворення вчорашніх «європейських адвокатів» України на нинішніх «прокурорів» і «суддів» як ніколи актуальною постає важливість збереження цілісності й міцності духу оборонців України на її зовнішніх і внутрішніх фронтах! Тільки сильні духом здатні протистояти всьому арсеналу гібридних засобів ведення війни – від летальної зброї – до підкупу, економічного тиску та засобів масової дезінформації. Тільки об’єднаний навколо єдиної національної ідеї народ здатний вести Вітчизняну війну проти імперських зазіхань «русского мира».

Зрозуміло, що загальнонародна ідея може постати лише на основі історичної та культурно-ментальної самоідентифікації українців як єдиної нації. Наша багатовікова історія, колоритна, самобутня культура й унікальна ментальність довели незнищенність прагнень українців до самостійного й незалежного державницького життя.

Однак абсурдними видаються спроби будівництва Української держави на хиткому фундаменті російських історичних міфів, російської церкви і так званої «російськомовної культури». Власне, за ці цінності не потрібно боротися. За них вже воюють адепти «русского мира». Для торжества цих псевдоцінностей Україні достатньо оголосити капітуляцію.

Одним із засобів ведення гібридної війни проти нашої держави є російськомовна пропаганда й агітація. Як доводять науковці, духовні «цінності» «русского мира» найлегше знаходять собі благодатний ґрунт у русифікованих регіонах України. Не випадково очільники держави-агресора претензійно проголошують: «Границы русского мира – это границы распространения русского языка».

На жаль, за чверть століття української незалежності, навіть після перемоги Революції Гідності, ми все ще не наповнили реальним змістом статтю 10 Конституції України. Натомість досі вибудовуємо мовну політику в державі під упливом неконституційно прийнятого в умовах узурпації влади Віктором Януковичем закону Ківалова – Колісниченка.

Шановні народні депутати України від Івано-Франківської області! Звертаємося до вас із наполегливим проханням-вимогою: врегулювати у законний спосіб питання мовної політики в нашій державі. Шануючи всі мови національних меншин в Україні і створюючи належні умови для їхнього розвитку (особливо ж, коли йдеться про мови, яким реально загрожує небезпека зникнення), просимо невідкладно розглянути і прийняти зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №5670 «Про державну мову», який відповідає національним інтересам нашої держави та вимогам «Європейської хартії регіональних мов або мов меншин». Сподіваємося на вашу принциповість і державницьку позицію. Не приймемо жодних «поважних причин» на пояснення вашої відсутності при розгляді зазначеного законопроекту.
Слава Україні!

Нагадаємо, закон №5670 "Про державну мову" має регулювати функціонування і застосування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: