fbpx

Вийшов переклад польської книжки "Вогонь Майдану"

Культура 00:51, 09.03, 2016

У Києві презентували український переклад книжки "Вогонь Майдану" - збірки спогадів про українську революцію 2013-2014 років, яку разом з українськими активістами, журналістами та письменниками упорядкував і видав польський центр "Карта".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Автори проекту кажуть, "Вогонь Майдану" відображає не перебіг подій, а радше хронологію переживань учасників Майдану, і додають, що вона важлива не лише для України, а й інших країн, які намагаються «здолати привид комунізму».

Над "Вогнем Майдану" польський осередок "Карта", який досліджує новітню історію Польщі, почав працювати практично одразу після закінчення революції, розповідає керівник центру, історик Збіґнєв Ґлюза. Спершу там хотіли збирати кошти для поранених українців у польських лікарнях, але, зрештою, вирішили, що з книжкою "Карта" впорається краще. 

За його словами, наприкінці лютого 2014-го записи про Майдан були доволі фрагментарними. Тому "Карта" зв’язалася з українськими письменниками, журналістами й активістами та запропонувала їм свій метод: змонтувати свідоцтва учасників Майдану у спільну розповідь.

"Ми ніяк не записували криваві події серпня 80-го у Польщі упродовж 20 років. І подумали: з Майданом не має цього повторитися. Як на мене, Майдан є другим важливим кроком для Східної Європи після серпня 80-го. Тоді ми дев’ять років чекали на зміни. Подивимося, скільки це триватиме в Україні", – сказав історик.

До роботи "Карти" долучилася низка українських ініціатив. Так, свої матеріали надав проект Інституту національної пам’яті "Усна історія Майдану", у рамках якого наразі записали близько 500 інтерв’ю з учасниками революції.

"Спершу ми дуже хотіли презентувати цю книгу до 20 лютого – дня, коли ми згадуємо Небесну сотню, – розповів директор Інституту Володимир В’ятрович. – Не склалося, але тепер я розумію, що це на краще. В Україні, на жаль, формується не дуже гарна традиція, особливо у політичних колах, згадувати про Майдан двічі на рік: 21 листопада й 20 лютого. Я ж вважаю, що до пам’яті про Майдан треба звертатися постійно. Особливо тепер, коли бракує спогадів, що допомогли б протистояти не режиму Януковича, а розчаруванням, яких більшає щодня. Тим паче, що, попри гучні заяви, наші пам’ятники героям Майдану й досі такі самі, як 22 лютого 2014 року – тобто ті самі портрети героїв, обкладені бруківкою. Одним із небагатьох пам’ятників цим людям є такі книжки, як "Вогонь Майдану".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: