fbpx

Визначили автора кращого запитання на всеукраїнський конкурс про Франка, який отримає 2000 гривень

Культура 17:32, 28.04, 2016

У Франківську завершує роботу журі, яке визначає кращі запитання на конкурсі "Нам пора для України жить", присвяченого 160-річчю Івана Франка.

В такий спосіб організатори конкурсу – Івано-Франківський регіональний центр оцінювання якості освіти  формували пул завдань для всеукраїнського змагання з франкознавства серед школярів. Сам конкурс в інтерент-форматі пройде у вересні-жовтні цього року. 

Загалом, на конкурс завдань надійшло понад 1500 запитань, повідомив директор центру, ініціатор конкурсу Богдан Томенчук. 

Цими днями працювало журі конкурсу. Кращі запитання визначили Інтернет-журі, Авторське журі та Журналістське журі. Журі з учасників оргкомітету винесе свій присуд завтра. Завтра ж оголосять і "гроно переможців", як висловився Богдан Томенчук

Автори одного питання-переможця за версією кожного журі отримають приз у 2000 грн. Чотири премії забезпечив коштами Івано-Франківський міськвиконком. 

Кращим запитанням для Всеукраїнського турніру юних інтелектуалів, за версією 23 журналістів, стало таке:

№ 8. Під час великого студентського віча у Львові 1901 року один із віршів Івана Франка уперше прозвучав як національний гімн. За словами Ф. Погребенника, "такого сильного, могутнього революційного слова, сповненого віри у визволення народу, такого відчайдушного заклику до боротьби за святі ідеали українська поезія до Франка не знала". 
Назвіть цей твір.
А) "Не пора…";
Б) "Гімн";
В) "Каменярі";
Г) "Ще не вмерла України…"

Прізвище автора поки що не називають. 

Також планують вручити два спеціальні призи. Премію "Франкова невсипущість" – планшет, отримає автор найбільшої кількості питань. КУРСу стало відомо, що "невсипущість"  350 запитань  виявила франківська письменниця Ольга Деркачова.

Інший автор за 200 питань отримає приз "Праця єдина"  1500 заохочувальних гривень від освітянської профспілки.

Як підсумок визначення кращих запитань, до організаторів конкурсу звернувся меценат, який запропонував видати найцікавіші запитання із відповідями. 

"Зателефонував Микола Палійчук, громадський діяч, депутат облради. Признався, що подивований неймовірною кількістю надісланих авторами цікавенних питань до Франкового турніру. Ми дійшли згоди про видання книжки з питаннями, відповідями і джерелами до ювілею Каменяра",  повідомив Богдан Томенчук. 

У минулому турнірі, який проходив у 2014 році і був присвячений ювілею Тараса Шевченка, взяло участь 7000 школярів з 1000 шкіл всієї України. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: