fbpx

Канадський посол бачить Галичину українською Баварією

Суспільство 11:15, 13.03, 2017

Вчора, 12 березня, в івано-франківському громадському ресторані "Urban Space 100” Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук зустрівся та поспілкувався з громадськістю міста у незвичному для себе форматі.

Іванофранківці найбільше цікавилися у Посла питаннями підтримки канадським урядом українського бізнесу, міжнародними проектами та можливостями для молоді. Роман Ващук зазначив, що його прогнози щодо співпраці Канади й України оптимістичні і в нашій державі вже виросло покоління, яке готове власними зусиллями міняти країну.

"Я, коли мене повернули сюди, досить скептично дивився на різні проекти і програми. Але за 2,5 роки, що я тут, я побачив нові ситуації, і з новими людьми можна навіть прокручувати ті ідеї, які не спрацювали раніше. Ідеї, які не спрацювали 20 чи 5 років тому, працюють тепер", – зауважив Посол.

Щодо зацікавлених канадських інвесторів, то їх поки що нема і не очікується ближчим часом, оскільки імідж України перед потенційними іноземними партнерами почав виправдовуватися лише після подій Євромайдану. Негативне враження залишилося після 90-х років, коли на українські ринки намагалися зайти канадські інвестори, однак зазнали поразки і були обмануті.

"Україні ще треба попрацювати над привабливістю свого іміджу,  сказав Роман Ващук. – Пройшли 90-ті роки. Я тут був і сам бачив багато розчарувань першої хвилі канадців, американців та інших, які пробували тут щось робити. Багато з них мали українське коріння, і тому частина із сентиментів, а частина вважала, що це компаративна перевага, і пробували робити тут бізнес. Не всі були геніями у бізнесі, але майже всіх "облапошили". Негативні емоції і спогади живуть довше, ніж позитивні, і раз ви вже втратили довіру, то тяжко її відновити. Я думаю, що позитивні імпульси Майдану і сьогоднішнє громадянське суспільство відбудовує довіру. Це найбільш дефіцитний "товар" сьогодні в Україні".

1Попри це в Україні діє канадська програма "Розвиток молочарських кооперативів". Нещодавно вона охопила Івано-Франківську область. Вже є кілька кооперативів у Рогатинському і Галицькому районах. Канадці надають методологічну допомогу, підказуючи фермерам, як зорганізуватися, зробити статут, забезпечити роботу реального кооперативу, а не ширми для приватного бізнесу. Діє і програма "Сімейних ферм", за якою надаються дешеві кредити для збільшення підсобних господарств.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади на Прикарпатті бачить перспективи у розвитку виробництва запчастин для автомобілів, про що свідчить поява "LEONI" на Коломийщині. Окрім цього, цікавою може стати синергія ІТ-галузі і сільського господарства.

"Чи воно може бути тут локалізоване, чи ні, ще не знаю, але ІТ і сільське господарство колись перетнуться,  припустив Роман Ващук. – Створення смарт-технологій для сільського господарства – на Прикарпатті можна знаходити синергії, яких раніше не було, та використовувати можливості, які тут є".

Посол зазначив, що Канада зацікавлена у підтримці українських проектів та ідей на місці більше, ніж у запрошенні українців на навчання у північноамериканську країну.

"Я так собі уявляю Галичину, як українську Баварію. Так, Баварія до Другої світової війни була спокійним і навіть відсталим сільськогосподарським регіоном. В силу певних обставин німецька індустріальна і технологічна галузі були зрушені зі Сходу на Південний Захід, але вони змогли зберегти і свою регіональну специфіку, і створити "лайфстайлові" можливості, в яких вони хочуть жити. За 45 хвилин від гір, де люди можуть і відпочивати, і розвиватися, і завдяки технологіям бути підключеними до решти світу", – зазначив Роман Ващук.  

Він також анонсував, що Івано-Франківська область стане першим регіоном в Україні, де запрацює філія Бюро з просування інвестицій. Наразі таке бюро працює лише у Києві при Прем’єр-міністрі України.

Зазначимо, що сам Роман Ващук народився у Торонто, але його батько – уродженець села Білі Ослави Надвірнянського району.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: