fbpx

Ями на дорогах: як судитися з Укравтодором, щоб компенсувати ремонт машини

Суспільство 20:55, 23.04, 2017

Якщо машина зламалася через ями на дорогах, водій має право відшкодувати збитки через суд.

Через зношеність українських доріг у кожного третього автомобіліста хоч раз, та траплялася велика поломка. Кожен другий заявляв про дрібні пошкодження авто через ями на автошляхах, йдеться в результатах опитування AUTO.ria.ua.

Збиток через ями може досягати десятків тисяч гривень. Але тільки одиниці власників авто звертаються до суду за компенсацією збитків. "Сегодня" розбирався, як відшкодувати втрати, якщо машина поламалася через “діряві” дороги.

Якої шкоди ями завдають автомобілям

Богдану Горобцю за останній рік довелося ремонтувати Renault Logan тричі. “Місяць тому не побачив яму і в’їхав. Спочатку помітив тільки пошкодження на лівому задньому диску і здоровенну “грижу” на шині. Трохи пізніше виявив такі ж пошкодження на передньому колесі. Відразу стало прикро – якби ж то з власної вини потрапив. Їхав зі швидкістю – 50-60 км/год. Довелося заплатити десять тисяч за ремонт”, – скаржиться автомобіліст.

У 2016 році кожен третій водій заявляв про серйозні поломки автомобіля, пов’язаних з поганим станом доріг, і 47% сказали про незначні пошкодження, йдеться в згаданому опитуванні.

Читайте: Цього року на ремонт прикарпатських доріг планують витратити 1,5 мільярда гривень

Менеджер автосервісу Oiler Олександр Рабков розповідає: через ями часто ламаються амортизатори, гнуться гальмівні диски і пошкоджуються шини. Ремонт однієї поломки може обійтися автовласникові від 1,5 тис. до 10 тис. грн.

“Через ями цілком може відвалитися колесо, машина перевернутися. Найбанальніше, що ламається – це амортизатори. Вартість пари в середньому 5 тис. гривень, плюс робота 800. Через ями можна “потрапити” на суму десь близько семи тисяч гривень. Часто доводиться міняти гуму – це в середньому за одне колесо 2,5 тис. гривень, плюс шиномонтаж. У підсумку 3-4 тисячі коштуватиме. Якщо проблема в стабілізаторах – то це ще півтори тисячі. Все залежить від того, який ступінь пошкодження автомобіля”, – коментує Олександр Рабков.

Національна поліція в щорічних звітах зазначає, наприклад, що в 2013 році відбулося 114 аварій з постраждалими через стан доріг, в 2014-му – 102, а в 2016 році їх кількість різко скоротилася – до 10. Однак поломки через ями українці рідко оформляють як ДТП і не звертаються до суду.

При цьому дороги в країні вже зношені на 95%, а площа ям сягає 12-18 млн кв. м. Якщо ями зібрати в одну, то за площею вона б порівнялася з містом Жмеринка на Вінниччині.

Як отримати відшкодування за поломку машини

Закон України “Про автомобільні дороги” гарантує право водіїв на безпечне і зручне пересування. Він також дає право вимагати відшкодування збитків за поломку машини через незадовільний стан доріг або неприбраний сніг.

Якщо автомобіль зламався в місті, то вимагати відшкодування слід в місцевій автодорожній служби, на обласній дорозі – в облавтодорі, національного або міжнародного значення – в “Укравтодорі”.  

Богдан Горобець не став звертатися до суду за відшкодуванням збитку, оскільки не вірить в рішення на його користь. Однак адвокат по ДТП Валентин Крушинський стверджує, що відшкодувати збиток можливо.

“Якщо трапилася поломка, потрібно зупинити автомобіль і сфотографувати або зняти на відео яму і пошкодження. Потім викликати поліцію і представників автодорожньої служби. Після приїзду вони складають акт. Потім звернутися до суду з актом поліції, що підтверджує, що поломка сталася через стан дороги, чеком по ремонту та фотографіями”, – відзначає юрист.

Щоб виграти суд у дорожників, потрібно:

знайти свідків, записати їх ПІБ, номера телефонів. За очевидців зійдуть і пасажири;

викликати поліцію;

до приїзду інспекторів виставити знак аварійної зупинки і нічого не чіпати, машину з місця не зрушувати;

сфотографувати і зняти на відео яму, ділянку дороги, пошкоджений автомобіль;

простежити, щоб поліцейські при складанні схеми ДТП вказали розмір вибоїни на дорозі;

попросити поліцейських викликати представників дорожньої служби, яка відповідає за дану ділянку дороги. Дорожники повинні скласти акт обстеження ділянки вулично-дорожньої мережі. Якщо з автодору на виклик ніхто не приїхав, це вказується в акті поліцейських;

скласти оцінку ремонту автомобіля в автосервісі або зберегти чек.

Автодорожня служба не відшкодує збитки, якщо на дорозі був встановлений знак, що попереджає про “нерівну дорогу”. Поліція може оформити ДТП з вини водія, тому потрібно стежити за тим, що фіксують правоохоронці, пише avtovod.org.ua

Читайте також: У Ворохті в ями посадили дерева: люди вимагають ремонту дороги. ФОТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: