fbpx

Які банки оговталися від хакерської атаки

Економіка 17:47, 29.06, 2017

Українські банки, які піддалися масштабній хакерській атаці 27 червня, поступово відновлюють системи та повертаються до звичайного режиму роботи.

Про це повідомляє "Інтерфакс-України".

В "Ощадбанку" повідомили, що вірус Petya не ушкодив системно важливі для роботи банку елементи.

"На даний момент у банку тривають планомірні відновлювальні роботи, щоб остаточно повернути повний функціонал банківських сервісів державного банку. Оперативний центр, що працює у цілодобовому режимі, розробив чіткий план відновлення функціоналу сервісів банку. Безпека і конфіденційність всіх банківських даних збережена, ситуація повністю контролюється і поліпшується", – йдеться у повідомленні прес-служби.

За даними банку, станом на 10 годину 29 червня в "Ощадбанку" повністю функціонують 2212 з 2700 банкоматів, контакт-центр, карткові операції, веб- і мобайл-банкінг "Ощад 24/7", сервіс "Ощад PAY".

Проте у банку подовжили обмежений режим роботи відділень. Він працює у консультаційному режимі.

У прес-службі "ОТП Банку" також повідомили про нейтралізацію вірусу та відновлення роботи всіх банківських систем.

"Зараз нашим клієнтам доступний повний перелік банківських операцій. З сьогоднішнього дня (29 червня – 24) відділення банку працюють з клієнтами, обслуговуючи всі операції. У той же час можливі тимчасові ускладнення з оперативним проведенням деяких операцій через попередньо накопичену чергу", – зазначили у прес-службі.

Робота банкоматів "ОТП Банку" також поступово відновлюється. Наразі готівку з карток можна отримати в банкоматах інших банків.

За інформацією директора департаменту інформаційної політики, маркетингу та реклами "Укргазбанку" Володимира Пікалова, IT-спеціалісти відбили хакерську атаку на початковій стадії. Тож критично важливі операційні системи банку не пошкоджені.

Разом з тим, банк тимчасово ввів обмеження на електронні сервіси (Клієнт-Банк), аби убезпечити базу даних банку. У фінансовій установі планують відновити клієнтський сервіс найближчим часом.

"Банкоматна і ПОС-термінальна мережа банку працюють у звичайному режимі. Обслуговування клієнтів здійснюється шляхом прийняття платіжних доручень на паперових носіях", – додав Пікалов.

Відділення "Укргазбанку" 29 червня працюватимуть з обмеженим функціоналом.

"Шкоди для клієнтів банку немає ніякої, більш того, щодо будь-яких прострочень по кредитах, що сталися через цю форс-мажорну ситуацію, банк скасував штрафні санкції та пеню", – наголосив Пікалов.

У прес-службі "Укрсоцбанку" заявили, що останній не відчув проблем з процесингом, операціями з платіжними картками, терміналами, банкоматами. Онлайн- і мобільний банкінг для фізосіб працює у стандартному режимі.

"Деякі банкомати після вихідного дня вимагали підкріплення готівкою. Над цим ми працюємо. Станом на 12:00 повністю відновив роботу сайт банку, контакт-центр, SMS-шлюзи, система Клієнт-Банк для юросіб. Також ми забезпечили безкоштовне внесення виручки для юросіб через відділення Альфа-Банку, які встояли перед вірусом. Штрафні санкції за прострочення платежів по кредиту внаслідок кібератаки скасовані. Відділення "Укрсоцбанку" сьогодні відкриваються у міру відновлення доступів співробітникам до всіх банківських програм", – зазначили у повідомленні.

Банківські карти, POS-термінали, банкомати, інтернет-банкінг банку "Південний" працюють у звичайному режимі. Платежі в іноземній валюті також проводяться у стандартному режимі. Проте частина відділень фінустанови працює в консультаційному режимі.

Нагадаємо, 27 червня в Україні почав поширюватись вірус-вимагач Petya.A. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: