fbpx

У Франківську розповіли, як децентралізація може знищити український театр

Культура 14:47, 21.04, 2017

Із жовтня 2016 року, коли був оновлений керівний склад НСТДУ і її очолив Богдан Струтинський, в театральній галузі відбулося чимало позитивних змін. Попереду ще більше роботи.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції перший заступник голови НСТДУ, керівник напрямку регіональної політики Ростислав Держипільський.

Як писав КУРС, сьогодні в Івано-Франківську стартувала Весняна школа акторської майстерності, на яку приїхали 15 акторів з усієї України та з-за кордону. 

Богдан Струтинський зазначає, що сьогодні потрібен новий погляд на театр та його організаційну складову.

"Національна спілка театральних діячів України на сьогодні є перезавантажена, – зазначає голова спілки. –  НСТДУ за останні роки фактично повністю втратила довіру, а сьогодні вона ніби робить перші кроки, як мала дитина, яка вчиться ходити по-новому. Тому ми дуже хочемо діалогу".

Керівник напрямку молодіжної політики та пошуково-експериментального театру НСТДУ Станіслав Жирков наголошує, що сьогодні перед спілкою стоїть важливе завдання.

"Ми розпочинаємо свою роботу не просто з нуля, а з мінусу. На жаль, все що робила спілка у попередні роки, вона тільки втрачала – репутацію, все, що набувалося багато років до того. Зараз ми розпочинаємо зміни і ми розуміємо, що тільки ми це можемо зробити – молоді актори, режисери, керівники театрів, які відгукуються", – зазначає Жирков.

За словами голови НСТДУ, у бюджеті коштів на фінансування спілки не передбачається з 2015 року, а відносини з Міністерством культури України залишаються лише "демократичним спілкуванням на рівні майбутніх ідей".

Однією з найбільших проблем театралів є закон про децентралізацію.

"Це дуже серйозна проблема. Якщо на сьогоднішній день ми відпустимо український театр на поталу обласних рад, обласних адміністрацій, ми втратимо цей театр. Ми втратимо цінний ресурс – людей", – наголошує Богдан Струтинський.  

Він пояснює, що на театри в регіонах Міністерство культури не має впливу, а може допомагати лише національним закладам. Ростислав Держипільський доповнює, що непрофесіонали писали Закон "Про театри і театральну справу".

 "Закон писали непрофесіонали, зовсім "лєві" люди", – обурюється Держипільський.

Тепер представники і радники з театральної галузі є в комісії з питань культури. Вони вносять пропозиції змін до Закону і будуть розглядатися на сесії Верховної Ради України восени.

"Ми будемо пропонувати вносити зміни в Закон "Про театри", згідно з якими Міністерство культури зберігатиме за собою функцію повного контролю за закладами культури у сфері державної політики культури. Тоді воно буде стримуючим фактором для обласних рад", – каже голова НСТДУ.

Проблеми в театрах, пов’язані з децентралізацією, вже виникли у Білій Церкві, Дніпрі.

Богдан Струтинський додає, що НСТДУ – це рух, який має змінити в Україні ставлення до театру.  

"Ми не повинні заміняти спілку живим театром, а навпаки це має бути рух, який продукує сьогодні в нашій державі зовсім інше ставлення до театру, як до рупора, як до надзвичайно сильного соціального інституту, який має міняти мислення цілої держави, – переконаний Струтинський. – Театр – це сильна потужна інституція, яка може заставити мислити по-іншому не тільки населення, а й велику армію чиновників, які досі недооцінюють роль культури, мистецтва і зокрема театру".

Керівництво НСТДУ сподівається на відгук театрів України, які самі будуть проявляти ініціативу, брати участь у заходах спілки, та брати на себе організацію різних заходів. Лише таким чином в театральній галузі України можуть відбутися позитивні зміни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: