fbpx

"Якщо ялинка вирубана у санкціонованому місці, нічого поганого в цьому немає", – Роман Олійник

Суспільство 19:59, 14.12, 2016

Ялинки, які прикарпатські лісівники заготовляють до свят, – це ті, які ростуть під лініями електропередач, на території газових, нафтових трубопроводів, ялинки, які ростуть уздовж доріг, де потрібно робити освітлення, а також ті, які виросли на сінокосах чи пасовищах, інколи ялинками обростають і полонини.

Про це в інтерв’ю ТРК "Вежа" повідомив заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Олійник.

"Ліміт на кількість зрубаних ялинок затверджують в обласній адміністрації, але за погодженням з Міністерством охорони навколишнього природного середовища. Цей ліміт залежить від попиту на ринку. Відверто кажучи, потенційні можливості заготівлі ялинок у нас дещо вищі. Хоча наші ялинки за якістю суттєво відрізняються від тих, які вирощують на плантаціях. Я бачив ялинки на відповідних плантаціях в Австрії, Фінляндії, США. Ялинки ростуть серед поля, там десятки років формують їхню крону, роблять дерево ідеально конусним та густим. Наші ж ялинки природні, дикі, вони виростають самотужки, без нагляду. Проте, дивлячись на те поле в Америці, я розумію, яка велика кількість гербіцидів вміщена у них, через що запах цієї ялинки навіть не до порівняння з нашим", – розповідає Олійник.

За його словами, якщо ялинка вирубана у санкціонованому місці, якщо це зроблено без шкоди для лісу, – нічого поганого в цьому немає. Якщо ялинка вкрадена чи вирубка призвела до деградації певної ділянки лісу, якщо з року в рік там нищиться молодняк – то це шкода.

"Люди, котрі купують за свої кошти крадене дерево, у такий спосіб підтримують цю шкоду. Саме через це я б не рекомендував купувати сумнівні ялинки", – зазначає лісівник.

За незаконну вирубку ялинок існують досить обтяжливі штрафні санкції. Сума цих стягнень регламентується постановами Кабінету Міністрів і складає більш як 400 гривень за одне деревце. Втім, ялинка на базарі коштує набагато дорожче.

"Звісно ж, біля кожного не поставиш поліцейського. Цього року, окрім наказу про заходи щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування в новорічний період 2017 року, ми розробили план спільних дій,  разом із органами поліції, екологічної інспекції. Ми формуємо рейдові групи перевірки. Ми розуміємо, що повинна бути альтернатива, тому наші лісгоспи формують певні місця реалізації ялинок. Спільно з міською радою ми визначаємо ті ринки, на яких можна привозити і продавати ялинки. Це перший рік, коли патрульна поліція може показати ефективність своєї роботи. Гадаю, що у цьому році ситуація буде кращою, аніж у попередні", – вважає Роман Олійник.

1

Сам лісівник, обираючи між штучними і живими новорічними красунями, надає перевагу живим.

"Якщо хтось думає, що штучна ялинка дуже корисна для природи, то це зовсім не так. Пластмаса, з якої її виготовили, вже нанесла збитки природі. У нас є молодняки, для яких потрібно проводити рубки гілок для догляду, завдяки чому можна відсортувати новорічні ялинки і гілки. То чим це не користь? Вони або будуть зрубані, гнитимуть у лісі, або ж на кілька днів чи тижнів зроблять свято у домі. Зараз актуально виглядають просто гілочки, які імітують ялинку. Гадаю, що краще обирати природну ялинку лише тоді, коли вона вирубана там, де належить", – аргументує Олійник.

На запитання, як обрати живу ялинку правильно, відповідає:

"Обирайте ялинки, на яких побачите наліплену стрічку або бирку, яка має затягнутий моток та власний номер". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: