fbpx

Яремак-критик "Ретроперспектом" опонує Яремаку-художнику

Культура 19:07, 13.05, 2016

Мирослав Яремак в івано-франківському Центрі сучасного мистецтва має амбіції метафорично поєднати минуле з майбутнім.

Експозиція виставки "Ретроперспект", яка відкрилася в ЦСМ сьогодні, 13 травня, є ретроспекцією з перспективою. Простіше кажучи, ілюструє минуле відомого франківського художника Мирослава Яремака. Від його першої виставки альтернативних робіт у Франківську в 1987 році, коли абстракція ставала альтернативою соцреалізму, до останніх арт-проектів і дотичних форм, як означує свою діяльність сам автор. Плюс перспектива – виставка спланована у два відкриття, і друге в скорому часі буде присвячене майбутньому. Чи то майбутньому Мирослава Яремака, чи то майбутньому мистецького процесу у Франківську, чи одному й іншому, бо це речі пов’язані.

Ким в цьому випадку, – у проекті "Ретроперспект",  є Мирослав Яремак визначити складно. Однозначно – художником, досить переглянути його роботи. Живопис, плакатна графіка, інсталяції, дизайн і перформенс, на який перетворили відкриття. І, зважаючи на цей перформенс  екскурсію експозицією, Мирослав Яремак у "Ретроперспекті" водночас є ще й критиком.

 

 

А з огляду на подачу проекту – ще й арт-менеджером і піарником сучасного мистецтва у Франківську. Бо ж виставкою проект Мирослава Яремака не обмежується. Триваючи до кінця 2016 року, він переходить у інформаційний формат  у формат зустрічей, діалогів та дискусій Яремака – художника, критика і арт-менеджера з франківськими митцями, які впливають на сучасний мистецький контекст у нашому місті.

На разі Яремак уже проговорив минуле та майбутнє з директором ЦСМ Антатолієм Звіжинським, художником Ростиславом Котерліним та художником, архітектором, фотографом, організатором легендарної франківської "Імпрези" Ігорем Панчишиним.

Що стосується "Ретроперспекту", то Мирослав Яремак попередив, що виставка не проста: "Художник намагається зануритися в художню метафору, щоби занурити глядачів у минуле і майбутнє".

В експозиції минулого, тобто на теперішній виставці, представлені "роботи, яких уже нема": частини інсталяцій, серій, панно тощо, які були показані в різні часи і на різних виставках і які врешті-решт змінили свою первісну виставкову форму. Експеримент, пояснює Яремак.

В експозиції майбутнього художник Яремак за аналогією з листами, які писалися одне одному і фактично були листами в майбутнє, буде "писати" умовні листи в майбутнє з тими людьми, з якими у Франківську важливо поговорити про мистецький процес. Три наступні тижні активного діалогу та іншого роду комунікації обіцяє глядачам Яремак-критик.

"Для чого це робить художник? Бо ми всі ліниво ставимося один до одного. Глядачі  до художників, художники  до мистецьких інституцій, і загалом ми всі один до одного такі у своєму ставленні недосконалі…" – каже Мирослав Яремак.

Художник, що живе у критикові, сподівається щось змінити. 

1

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: