fbpx

Яремчанці виступили проти введення гірсько-патрульної роти

Суспільство 13:26, 09.02, 2017

Створення гірсько-патрульної роти та поява хлопців у військовій формі збурила яремчанців. Громадськість заявляє, що їх край не потребує додаткових збройних сил, вони більше потрібні на сході України, а їх присутність у курортній Яремчанщині лише зашкодить розвитку туризму.

Сьогодні міська влада за ініціативи Спілки учасників АТО провела зустріч представників громадськості, підприємців, депутатів, учасників АТО з начальником Західного територіального управління Національної гвардії генералом Володимиром Гордійчуком.

Генерал повідомив, що гірсько-патрульна рота слідкуватиме за порядком і забезпечуватиме безпеку на гірських територіях.

Громадськість збурило те, що створення такої структури з ними не обговорювалось, ні від яремчанської поліції, ні від міськради не було прохань та звернень створити таку службу на Яремчанщині. Таку вказівку ще в 2015 році дав тодішній заступник голови ОДА Сергій Басараб у листі т.в.о. командувача Нацгвардії.

"З громадою введення сюди військових ніхто не погоджував, нас не питали, чи є така потреба, не вивчили, чи в нас криміногенна ситуація, не пояснили, чим буде ця рота займатись", – заявили жителі Яремчанщини.

Крім того, яремчанці обурені тим, що гірсько-патрульна рота має потужне технічне забезпечення: вертоліт, квадроцикли, машини тощо, в той час як місцеві рятувальні служби погано оснащені, таку техніку особливо потребують і хлопці на Сході.

"Ми самі станемо на захист нашого краю, у нас є поліція, МНС, лісова охорона, Спілка учасників АТО. Якщо держава хоче допомогти  нехай такий транспорт і технічне забезпечення дадуть нашим службам. Або, може, вашу техніку вартує віддати солдатам на передову? Може, і ви самі там теж потрібніші?"  звернулась громада до генерала.

Особливо впровадженням такої роти обурені місцеві підприємці. Кажуть, військові у формі будуть лише тривожити туристів.

"Яремчанщина – це курортний край, люди приїжджають відпочити, і знову тут бачитимуть людей у формі, які навіюватимуть острах і погані спогади, це перешкоджатиме розвитку туризму",  заявили підприємці.

Генерал Гордійчук запевнив, що наразі військові прибули на відпочинок і навчання на базу "Динамо" в Яблуниці і поки не виконуватимуть своїх обов'язків.

"Ми виконуєм вказівку держави. Якщо громада, депутатський корпус прийме рішення, що патрулювання вам не потрібне, доповісте про це, ми підем на Закарпаття чи ще кудись",  запевнив генерал.

Обговорюючи потребу у захисті Яремчанщини, громада порушила питання скорочення Яремчанського відділу поліції.

"Чому ви знищили Яремчанський відділ поліції, зробили якесь відділення з кількома людьми, і зараз створюється така служба з великим технічним забезпеченням?"

Заступник начальника ГУНП в Івано-Франківській області полковник поліції Андрій Прусак відповів, що такі зміни не в їх компетенції, такі рішення прийняті керівництвом держави та міністерством.

Депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Андрій Марійчин зазначив, що така політика Президента спрямована на залякування людей, а не на розвиток держави. 

"Після Революції Гідності ми мали надію, шо Президент розвиватиме державу з європейськими цінностями. Зараз він все робить для того, щоб посіяти страх і розвивати силові органи. Кошти, які витрачають на цю бригаду, краще спрямувати на реформування, навчання, удосконалення поліції, яка б захищала людей, боролась із порушниками. Зараз створюється серйозна фінансово забезпечена структура. Для чого? Якби у нас в країні не було війни, то вам, можливо, були б і раді. Але ж там, на Сході, хлопці гинуть, нема кому воювати, а тут створюється така служба!"  зазначив Марійчин.

В ході зустрічі було погоджено, що поліція сама справляється у контролі за порядком, а на базі "Динамо" хлопці можуть здійснювати навчально-тренувальний процес. 

"Необхідно провести громадське слухання, якщо буде потреба, міська рада може звернутись за допомогою до військових, але не треба їх відправляти сюди наперед",  заявила громада.

Голова Спілки учасників і ветеранів АТО Яремчанщини Володимир Мандина зазначив, що такого збурення громади не було б, якби впродовж останній року-двох Нацполіція і Нацгвардія себе не дискредитували.

"Ці структури не виправдали себе, вони не мають довіри у населення. Погоджуюсь, що військові мають навчатись, однак це має бути правильно юридично оформлено. Ми хочемо, щоб був порядок, у нас курортне місце, розвиток якого на 90% залежить від туриста. У нас має бути красиво, мирно і тихо",  наголосив Мандина.

Секретар міської ради від партії "ВОЛЯ" Володимир Губарчук підсумував, що Збройні сили мають співпрацювати та підтримувати народ, а не йти проти його волі.

"Я воював на Сході в 2014-15 роках, нещодавно був там у хлопців і досі не можу прийти до себе, настільки все змінилось. Армія тримається лише на патріотичних настроях бійців. Хочу, щоб поліція, Нацгвардія були з народом, щоб все сказане сьогодні ви донесли до керівництва, щоб вони зрозуміли, що насправді відбувається: народ тримається "на тоненькій ниточці" і в будь-який момент може зірватись", – зазначив Губарчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: