fbpx

"Відміна рішення – для втихомирення людей": юрист застерігає, що земельний конфлікт у Драгомирчанах не вичерпався

Суспільство 22:06, 31.07, 2017

Сьогоднішня позачергова сесія сільської ради у Драгомирчанах, яка під тиском громади скасувала свої рішення про виділення 3 га громадської землі під приватну житлову забудову, найімовірніше, не вичерпала конфлікту в громаді.

Нагадаємо, в п'ятницю зранку мешканці Драгомирчан Тисменицького району перекрили рух трасою Львів – Мукачево, вимагаючи від сільського голови та депутатів сільради скасувати незаконне, на їхню думку, рішення сесії. Цим рішенням сесія сільради змінила цільове призначення земельної ділянки, на якій планувалося будівництво школи, садка і стадіону, виділивши 21 приватну ділянку під індивідуальну забудову.

Ділянки виділили депутатам, працівникам поліції та самому сільському голові. Люди протестували до сьогодні. На позачерговій сесії сільської ради депутати під тиском громади скасували свої рішення. 

Люди радісно зустріли цю звістку – обіймалися, цілували війта і співали. Проте ситуація в Драгомирчанах залишається неоднозначною. 

Коментує юрист, керівник західноукраїнського офісу юридичної компанії "Моріс Груп" Оксана Кобрин:

"В кожному випадку треба бачити рішення сесії сільської ради – як саме воно сформульоване.

Наша ситуація: сесія внесла зміни, але є рішення, датовані березнем, на користь фізичних осіб – їм виділили земельні ділянки. Це означає, що завтра ці люди з цим березневим рішенням сільської ради йдуть і реєструють виділені їм земельні ділянки – і немає ніяких перешкод, щоби вони не могли цього зробити.

Рішення сьогоднішньої сесії не є для цього перешкодою.

Якщо в березні були рішення на розробку проектів, то це означає, що люди йдуть і роблять проекти – те рішення ніхто не відміняв.

Сьогоднішні рішення сільської ради означають, що є ризик: коли фізичні особи розроблять проекти і подадуть їх в сільраду на затвердження, сільська рада буде мати підставу відмовити їм у затвердженні проектів – тому, що ця земля вже не житлової забудови, а громадської. Тоді люди, які отримали земельні ділянки, матимуть законне право звертатися до суду. Бо на той час, коли приймалося рішення про виділення землі, це була за рішенням сесії житлова забудова. Тобто, виділення землі відбулося без порушення закону.

Окрім того, рішення про виділення землі фізичним особам органи місцевого самоврядування, які їх прийняли, не можуть самостійно відміняти – такою є позиція Конституційного Суду і стійка судова практика. Не може бути так, що сьогодні рада прийняла рішення про передачу земельної ділянки, а пройшов якийсь час, змінилася ситуація, і рада написала, що рішення втратило чинність.

Рада не може відміняти таке своє рішення, бо це є нормативний акт індивідуальної дії. І це дуже важливо. Це означає, що конкретно цим рішенням передали фізичній особі конкретну земельну ділянку. І на цьому рішення вичерпує свою дію.

І такою є не тільки українська судова практика. Це тенденція останніх років, бо такою є практика Європейського суду. Європейський суд завжди стає на сторону фізичної особи і говорить, що якщо була помилка чи свідоме неправомірне діяння зі сторони органу влади, то особа не повинна внаслідок цього страждати. Відтак, люди, яким за рішенням сесії виділили землю, мають повне законне право цим рішенням скористатися.   

У цьому випадку "відміна" рішення – для заспокоєння громадськості, для втихомирення людей. Але вона не скасовує фактичне виділення земельних ділянок.

І швидше за все, така ситуація призведе до чергового конфлікту", – зазначила Оксана Кобрин. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: