fbpx

Ювілей фільму "Тіні забутих предків" урочисто відзначать на Прикарпатті

Культура 21:30, 14.07, 2015

Кабінет Міністрів схвалив розпорядження про підготовку та відзначення у 2015 році 50-річчя прем'єри художнього фільму Параджанова "Тіні забутих предків". Святкування частково відбудеться і на Прикарпатті - у місцях зйомок стрічки.

Як повідомляє прес-служба Міністерства культури України, до організаційного комітету з відзначення ювілею фільму увійшли голова Івано-Франківської облдержадміністрації, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка (за згодою), художній керівник Національної опери України (за згодою), генеральний директор Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка (за згодою), представник ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1" (за згодою), представники Національної спілки кінематографістів України (за згодою). Комітет очолив віце-прем'єр-міністр України – міністр культури, його заступником в оргкомітеті є Голова Держкіно.

Розпорядженням передбачено проведення в серпні реставрації звуку та зображення, а також тиражування відновленої версії художнього фільму "Тіні забутих предків". Оновлену стрічку буде продемонстровано у вересні під час урочистого вечора, присвяченого 50-річчю прем'єри, пише Телекритика.

Держкіно та Держкомтелерадіо мають організувати покази в областях. Окрім того, до ювілею виходу легендарного кінофільму буде відкрито виставку, видано тематичний буклет про історію фільму та створено відеоролик для демонстрації на загальнонаціональних телеканалах.

Заплановано також, що у вересні урочисті заходи відбудуться у місцях зйомок фільму  на Національній кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка та у Верховинському районі Івано-Франківської області.

Нагадаємо, художній фільм "Тіні забутих предків" за однойменною повістю Михайла Коцюбинського зняв режисер Сергій Параджанов, оператором стрічки виступив Юрій Іллєнко. Головні ролі Івана та Марічки зіграли Іван Миколайчук і Лариса Кадочникова. Зйомки фільму тривали в 1963-1964 роках. У вересні 1965 року на прем'єрі "Тіней забутих предків" в кінотеатрі "Україна" в Києві Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновол публічно висловили протест проти політики влади, оприлюднивши інформацію про арешти української творчої інтелігенції. Фільм здобув нагороди на міжнародних кінофестивалях у Мар-дель-Плата (Аргентина), Римі (Італія), Салоніках (Греція).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: