fbpx

З 1 липня українцям дозволили змінити ЖЕКи на ОСББ

Суспільство 10:14, 02.07, 2015

Закон № 417-VIII "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", що дозволяє мешканцям передавати всі функції управління багатоквартирним будинком об'єднанню співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), або всі чи частину таких функцій на договірній основі керуючому, набув чинності у вівторок, 1 липня.

Закон також встановлює правовий статус ОСББ як непідприємницького товариства, змінює принципи утворення ОСББ і регулює компетенцію зборів співвласників багатоквартирного будинку та їх обов’язки, а також порядок прийняття ними рішень з управління будинком, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відповідно до закону, рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники, яким належить сумарно понад 75% квартир і нежитлових приміщень від загальної площі усіх квартир і приміщень багатоквартирного будинку.

Разом з тим закон встановлює, що у випадку, коли одна особа є власником понад 50% загальної площі всіх квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, рішення приймається кількістю голосів співвласників будинку – при голосуванні за нього понад 75% загальної кількості співвласників.

При цьому винятки у визначенні відсотка голосів для прийняття рішення становлять питання визначення керуючого та уповноваженого співвласників щодо укладення з ним відповідного договору: рішення вважається прийнятим при голосуванні за нього понад 50% власників квартир та нежитлових приміщень або загальної кількості співвласників багатоквартирного будинку.

Відповідно до закону, права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі і споруди та його прибудинкова територія, віднесені до загального майна багатоквартирного будинку.

У той же час законом вводиться правовий режим права спільної сумісної власності або права постійного користування щодо земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок.

Законом також визначаються особливості здійснення права спільної власності щодо спільного майна багатоквартирного будинку: таке майно не може бути поділене між співвласниками.

8 червня президент України Петро Порошенко підписав закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який Верховна Рада прийняла 14 травня 2015.

За оцінкою Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, зазначений закон знищує монополію житлово-експлуатаційних організацій (ЖЕО) в частині управління багатоквартирним будинком, оскільки мешканці зможуть самостійно управляти будинком шляхом створення ОСББ або передачі таких функцій керуючому.

При цьому в Мінрегіоні та комітеті Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства вважають, що зазначений закон дозволить мешканцям стати ефективними власниками поряд з ОСББ та житлово-будівельними кооперативами (ЖБК).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: