fbpx

З українців здирають сотні тисяч гривень за безкоштовне вклеювання фото у паспорти

Суспільство 13:32, 06.03, 2015

За законом України? при досягненні 25 та 45 років кожен українець зобов'язаний вклеїти нову фотографію у свій паспорт. Для цього потрібно принести дві фотографії та написати відповідну заяву. Проте в деяких паспортних відділах за цю безкоштовну послугу вимагають гроші.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу zik.

Протягом останніх двох років у відділеннях Державної міграційної служби українці мусять оплачувати вклеювання фотографій.
Так, у Львові послуга коштує 25 гривень, у Рівному, Хмельницькому, на Закарпатті за вклеювання фотографії у документ беруть різні суми – від 15 до 50 гривень. Люди, не знаючи, що ці квитанції незаконні, ідуть у банк та без жодних сумнівів їх оплачують. Хоча юристи вже роками говорять про одне і теж – такі послуги є безкоштовними.

"Будь-яких оплат при цьому здійснювати не потрібно. Ні ці документи, ні декрет про державні мита, які діють на території України, – це не передбачає будь-яких оплат за вклеювання фотографій",  наголосив юрист Ростислав Мікула.

Про це навіть написано на офіційному сайті міграційної служби. Та водночас у тій же службі і не заперечують, що гроші за цю послугу у їхніх відділах беруть. Щоправда, не паспортисти, а працівники підприємства "Документ", з якими міграційна служба співпрацює понад 10 років через дефіцит власних працівників.

"Ті квитанції, які надаються, це надаються працівниками державного підприємства "Документ"  за консультаційні послуги. Вони не є обов'язковими, і людина не мусить їх сплачувати. Якщо людина відмовиться їх сплачувати, то послугу вона отримає все одно",  розповіла речниця Державної міграційної служби України у Львівській області Світлана Хитрова і додала, що в обов'язки працівників попереджати про такі речі не входить.

Юристи обурюються через такі слова, адже навіть про благодійні оплати людей зобов'язані попередити. Ба більше  скласти відповідний договір про таку  співпрацю.

Водночас у сервісному столі ДП "Документ" запевнили, якщо людина забажає повернути гроші за ці нав'язані консультації, то вони це зроблять. Зазначимо, щороку в одній області в середньому вклеювати фотографію приходять до 10 тисяч українців. Отже, якщо хоча б половина з них заплатить за цю послугу в середньому 25 гривень, то працівники "Документу" на рахунок отримають понад 100 тисяч гривень – за їхніми словами, на клей та на папір.
 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: