fbpx

У підвалі франківського драмтеатру покажуть неоОперу-жах "HAMLET"

Культура 13:59, 27.01, 2017

Експериментальне поєднання музичних стилів, незвичних персонажів у виконанні талановитих акторів з різних куточків України на неординарній локації вже за тиждень глядачі зможуть вперше побачити в Івано-Франківську.

В Івано-Франківському обласному музично-драматичному театрі ім. Івана Франка готуються до постановки експериментально нової інтерпретації вистави "HAMLET" за Вільямом Шекспіром у перекладі Юрія Андруховича.

Над неоОперою-жахом працювала талановита команда творців з Івано-Франківська, Києва, Львова. Режисер Ростислав Держипільський відзначив, що у незвичному форматі у незвичній локації йому доводиться працювати вперше.

"Ми ще такого не робили. Я ще не працював у такому форматі з такими людьми, з такими професіоналами, в такому приміщенні, в такому жанрі. Особисто я як режисер усе це роблю вперше", – зазначає Держипільський.

Усі дії відбуватимуться у підвальному приміщенні драмтеатру. Місця для глядачів облаштували на зразок дерев’яних конструкцій у лондонському театрі "Шекспірівський Глобус".

"Ця атмосфера, яка тут панує, є шматочком "Шекспірівського Глобуса". Глядачі зможуть мати місточок з часів Шекспіра і до сьогодні, до того, що ми хочемо сказати в цій виставі",  додає режисер.

1

Ростислав Держипільський у тандемі з композиторами Романом Григорівим та Іллею Разумейком змінили жанр твору з драматичного на виключно музичний. Так, у неоОпері-жах поєднуватимуться різні музичні стилі та звуки.

Роман Григорів зазначає, що на нові експерименти його надихнула робота на "Porto Franko ГогольФесті", коли вирішили втілити у життя сон-оперу "НепрОсті" за романом Тараса Прохаська. Потім Ростислав Держипільський показав композиторам підвал драмтеатру, який у той час був трохи занедбаний і заповнений сміттям.

"Це був повний андеґраунд, це було круто! Нам одразу сподобалося – і підвал, і тема "Гамлета", і така колаборація. Потім почали долучатися зірки, як наприклад Ірма Вітовська. Такий "пакет" творчих елементів приречений на успіх,  коментує Григорів. – Крім того, є дуже хороші співаки і співачки. Для них це свіжа й експериментальна лабораторія. Ми заставляємо їх співати джаз, "псевдо Бьйорк", бароко, звуки, чвакання і так далі".

2Для вистави артисти опановують нові незвичні інструменти: литаври, той-піано. Також буде супровід електронної музики.

"Ми поєднуємо живих музикантів з електронікою. В нас є цілий пакет звуків, які ми записували у різних місцях у Києві та Відні, в різних умовах – вночі, на різних розстроєних роялях, звуки голосу, обробляли їх електронно і будемо робити такий електронний супровід. Це буде цікавий мікс",  ділиться Ілля Разумейко.

Відомий франківській публіці артист Олексій Гнатковський зіграє радикально новий для нього образ Гамлета. У виставі глядачі зможуть побачити нетрадиційні образи відьом-ериній – богинь помсти, яких режисер запозичив у іншому шекспірівському творі "Макбет", у виконанні Галини Баранкевич, Надії Левченко та Олесі Пасічняк. У виставі можна буде побачити і монахів-зомбі у виконанні студентів IV курсу Інституту мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника. 

Роль Гертруди виконає Ірма Вітовська. Запрошені артисти зі Львова та Києва: Юрій Хвостенко, Дмитро Рибалевський, Анастасія Блажчук, а також артисти франківського театру: Євгеній Холодняк, Іван Бліндар, Владислав Комуніцький.

Артистка Ірма Вітовська розповідає, що складова "жах" до неоОпери підібрана неспроста. Вистава має певний філософський стосунок і до сьогодення.

"В основі "HAMLET" лежить концепція жаху. Для нас ця п’єса співзвучна із сьогодні і зараз. І тут жах має трохи глибше значення, ніж те, як ми вам його будемо подавати", – розповідає Ірма Вітовська.

3 Уся творча група переконана, що з неоОперою-жахом "HAMLET" Івано-Франківську вдасться зреалізувати небачені досі в Україні амбіції.

"Найбільша гордість, що це відбувається в Івано-Франківську,  зазначає виконавець ролі Гамлета Олексій Гнатковський. – Це ламаються стереотипи, уявлення і канони про провінцію, про столицю, про тенденції. В іншому контексті це і наслідки Революції Гідності, й ініціатива знизу. Так само і "HAMLET" – це всі контексти, філософія всього часу в одному флаконі".

4

"Я щасливий, що так склалися зірки, що ми сидимо у підвалі і щось робимо",  додав Ростислав Держипільський.

Прем’єра неоОпери-жах відбудеться 4, 5 та 17 лютого о 18-ій годині. Глядачам рекомендують одягатися тепло, а жінкам – не взувати взуття на підборах. Квитки на виставу  150 гривень. 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: