fbpx

Заборона не діє? У НПП "Гуцульщина" продовжують незаконно рубати ліс. ФОТО

Суспільство 12:45, 13.07, 2016

Попри заборону міністра екології проводити санітарно-оздоровчі рубки, у НПП "Гуцульщина" продовжують незаконно вирубувати здорові дерева.

Такі факти незаконних рубок 6 липня зафіксували активісти “ВОЛІ” та громадськість Косівщини.

“Ми виявили, що вирубується фактично сироростуча деревина, ці порушення зафіксували на фото- і відеоматеріалах, де видно, що вирубується не пошкоджена деревина, а саме сироростуча”, – каже Петро Іванишин.

Здавалося б, після приїзду міністра екології та підписання ним наказу про тимчасову заборону санітарних рубок ситуація з варварськими рубками мала б змінитись, але схоже, у Нацпарку такі правила не діють.

“Після приїзду міністра фактично нічого не змінилося, незаконні рубки набирають нових обертів, вони проводяться ще у більших масштабах, ніж раніше. Виходить, що НПП Гуцульщина – як ЛНР і ДНР, сам по собі, не підпорядковується нікому, жодні правила тут не діють”, – зазначив лісничий Петро Пліхтяк.

Працівники Нацпарку представили активістам лісорубний квиток, виписаний від 16 червня, у якому майже 900 кубів деревини призначено для рубок, квиток виписаний самим Нацпарком, який не має на це права.

Ще раніше на засіданні екологічної комісії активісти заявили, що це підприємство не може самостійно виписувати лісорубні квитки, адже згідно зі ст. 19 лісового кодексу лише постійний користувач має таке право. Після цього з Києва дано розпорядження, що для рубок у Нацпарку квитки може видавати лише Лісгосп (цього року було передбачено 50 лісорубних квитків для НПП Гуцульщина, які мав би виписувати лісгосп, – всі ці квитки на місці, жодного квитка не було виписано).

“Ніхто не знає, де вони взяли цей лісорубний квиток, у квитку зазначено, що його виписав сам Національний парк, хоча такого права він не має. 14 років вони порушували цю норму і порушують далі”, – каже Пліхтяк.

Більше того, у телепрограмі “Люстратор” на каналі “2+2” у неділю, 10 липня, вийшов сюжет “Тверда валюта. Як вирубують українські ліси”. Там міністр екології Остап Семерак наголосив, що він “підписав наказ і зупинив видачу порубочних талонів і призупинив дію раніше виданих талонів по вертикалі Мінекології. Це означає, що підприємствам, які підпорядковані Мінекології, станом на сьогодні заборонена рубка лісу”.

“Коли міністр екології на всю країну декламує, що жодні лісорубні квитки не можуть видаватись і це є грубим порушенням, у НПП “Гуцльщина” представляють нам “ліві” квитки та проводять незаконну діяльність”, – наголосив Іванишин.

В цей час, коли в Нацпарку проводять таку незаконну вирубку, скандальний директор НПП “Гуцульщина” Василь Пророчук знову готується до конкурсу на зміщення посади директора. Він роками покривав незаконну вирубку дерев в Національному парку, а його звільнення протягом останніх місяців вимагали активісти Косівщини.

Очевидно, що лісова мафія прагне і далі заробляти мільйони на безжальному знищенні українських лісів. Їх не спиняють ні законодавча заборона на вивезення кругляку, ні можлива кримінальна відповідальність, ні очевидна екологічна катастрофа, яку вони виклюють варварським вирізуванням лісів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: