fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Загибель ненародженої дитини в Івано-Франківському ОПЦ: батьки звернулися в поліцію, лікарі говорять про природну смерть

Загибель ненародженої дитини в Івано-Франківському ОПЦ: батьки звернулися в поліцію, лікарі говорять про природну смерть

Суспільство 17:32, 09.06, 2017

Трагічний випадок, що стався з родиною Христини та Олега Церковних в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі, прокоментував головний лікар ОПЦ та лікар-акушер, яка приймала пологи.

КУРС писав, що у Франківську родина звинуватила лікарів Обласного перинатального центру у смерті ненародженої дитини. Кажуть, що коли у жінки почалися пологи, дитинка була живою. Серцебиття сповільнювалося і затихало, коли лікарі стимулювали пологи. Тато до останнього просив зробити породіллі кесарів розтин. Подружжя звернулося в поліцію – вимагає незалежної експертизи. 

Лікарі в свою чергу зазначають, що кесарів розтин не допоміг би врятувати дитину. Сьогодні головний лікар Івано-Франківського обласного перинатального центру Ігор Вакалюк та лікар-акушер, яка приймала пологи, прокоментували цей випадок.

“Жінка вибрала лікаря сама. Вона має на це право. Зараз я не можу дати оцінку роботі лікарки, також зараз не можна сказати, чи там була лікарська помилка. Все покаже незалежна судово-медична експертиза, результат якої буде готовий за місяць”, – зазначив Ігор Вакалюк.

Лікар-акушер розповіла, що жінка поступила в пологовий будинок з передчасним відходженням вод, що вже є умовно аномальною родовою діяльністю.

“Жінка була на 37-му тижні вагітності, був задовільний стан жінки і плоду. Враховуючи те, що в жінки перші пологи були затяжні, до 20 годин, ми вибрали очікувальну тактику. Першу спробу стимуляції зробили через 6 годин, після чого фізіологічно була реакція плоду, і ми далі вибрали очікувальну тактику. При другому огляді вже діагностували ускладнення, яке розвинулося дуже стрімко”, – каже лікарка.

За її словами, пологова діяльність жінки взагалі не розвивалася: “На жаль, є відсоток антенатальної загибелі плоду, таке буває і, думаю, що це підтвердить і кінцеве заключення”.

Чоловік породіллі журналістам казав, що просив лікарів зробити кесарів розтин. Лікар заперечує такі слова і додає, що навіть якби це було зроблено, дитину медики би не врятували.

Довідково: Антенатальна (внутрішньоутробна) смерть плода (АСП) є рідкісним (1:1000 народжень) явищем, сказано на Медичному порталі. Частота антенатальної смерті плода зростає при материнських захворюваннях і ускладненнях вагітності, включаючи передчасне відшарування плаценти, природжені вади розвитку плода, переношування вагітності. Хронічна плацентарна недостатність, яка розвивається вторинно, внаслідок системних колагенових, судинних або гіпертензивних хвороб, може призвести до ЗВУР і подальшої антенатальної смерті плода. Якщо точну причину антенатальної смерті встановити неможливо, її звичайно вважають пов’язаною з патологію пупкового канатика. Затримка мертвого плода в матці протягом 3-4 тижнів призводить до вторинної гіпофібриногенемії (коагулопатії споживання) внаслідок виділення тромбопластичних субстанцій з тканин плода. В деяких випадках розвивається синдром дисемінованої внутршньосудинної коагуляції крові або її дисемінованого внутршньосудинного згортання (ДВЗ-синдром).

В першій половині вагітності внутршньоутробну смерть плода (missed abortion) можна запідозрити при відсутності темпів росту матки, зникненні ознак і симптомів вагітності. Діагноз підтверджується при ультразвуковому дослідженні та визначенні рівня ХГЛ. Після 20 тижня гестації про смерть плода може свідчити зникнення його рyxiв, відсутність збільшення висоти дна матки, що уточнюється під час ультразвукової діагностики.

Дослідження причини внутрішньоутробної смерті плода включають тести на наявність колагенових судинних захворювань, антифосфоліпідного синдрому, гіперкоагуляційного стану, визначення каріотипу плода, титру антитіл до TORCH-інфекцій (токсоплазмозу, краснухи, цитомегаловірусу, герпесу та ін). Важливим є одержання даних аутопсії плода, що може визначити етіологію АСП. Але в 90% випадків причина внутршньоутробної смерті плода залишається невідомою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: