fbpx

Засновник "Республіки" Андрій Захарко показав франківцям, як можна «заточити місто під себе»

Стиль життя 13:29, 06.07, 2014

Організатор і креативний директор фестивалю «Республіка» в Кам’янці-Подільському Андрій Захарко (Zoin) розповів франківцям, як «мистецькою інтервенцією» можна змінювати депресивні спальні райони міста і захищати свій громадський простір.

«Ми вважаємо, що звичайні мешканці мають таке ж право на міський громадський простір, як і влада, і бізнесмени, які всюди ставлять свої МАФи… Але якщо ми його не будемо відстоювати, за пару років у нас вже почнуть брати гроші за сам вихід на вулицю», – наголосив організатор фестивалю «Республіка», музикант і арт-менеджер Андрій Захарко (Zoin) на «Wake up» у франківській кав’ярні «Говорить Івано-Франківськ».

Кілька років тому Андрій повернувся до України з Іспанії, де десять років працював діджеєм і арт-директором клубів. Покидати рідні місця заради Києва чи Львова не хотів, тому вирішив, що потрібно «заточити місто під себе». З цього рішення чотири роки тому народився фестиваль «Республіка» в Кам’янці-Подільскому, який досить швидко став відомий і в Україні, і в світі.

«Справа в тому, що в Кам’янці усе, що робиться, робиться переважно для туристів. У Старе місто вкладаються кошти, а спальні райони, де живуть 90% мешканців 100-тисячного міста, страшні й депресивні. Ми вирішили це якось змінити – створити фестиваль. Пішли до влади, пояснили – от є в нас такий проект, ми хочемо малювати на стінах будинків. Нас зустріли без особливого ентузіазму, сказали: ну, пробуйте… А нам головне – аби влада не заважала. Так чотири роки тому відбувся перший фестиваль «Республіка». Він був невеликий, але ми змогли-таки розмалювати 4 будинки. І це дало сильний поштовх, люди охоче фотографували малюнки, викладали в мережі, створюючи бренд фестивалю», – розповів Андрій Захарко.

«Народна реклама» полегшила співпрацю зі спонсорами: брати гроші в політиків і крупних корпорацій організатори «Республіки» відмовляються. Фестиваль окуповується за рахунок продажу квитків, виграють також грантові проекти, оскільки виявилося, що ідея перетворення і захист громадського міського простору – актуальна й трендова в цілому світі. «Кожен наш малюнок – це маніфест права громади на свою територію», – каже Андрій Захарко.

Шедеври стріт-арту, створені в рамках «Республіки», змінили Кам’янець: якщо до фестивалю навіть на картах міста для туристів зображали лише Старе місто (фортецю), то малюнки на стінах хрущовок і багатоповерхівок у спальних районах дозволили створити нові туристичні маршрути. Віднедавна у туристичні карти Кам’янця вже включають спальні райони: туристи охоче відвідують розмальовані художниками (рейтерами) з усього світу і України будівлі.

«Я десь читав, що наше життя – це лише картинки, які ми бачимо, поки живі… І якщо ми бачимо все життя лише сірі обшарпані стіни, то яке це життя? Якими ростуть діти серед цих стін? А ми вирішили додати в цю дійсність кольорів і казки. Сподіваюся, що й діти виростуть іншими людьми», – говорить Андрій.

На сьогодні в Кам’янці завдяки фестивалю «Республіка» є вже 30 муралів – об’єктів настінного живопису, особливістю якого є те, що архітектурні елементи будівлі гармонійно включені в картину. Авторами картин є художники з України, Франції, Італії, Австралії, Росії тощо. Мурали створені за кошти, виручені з концертів фестивалю, частково за гранти чи кошти від рекламодавців. Деякі з малюнків потрапили в світові топ-20 – як, наприклад, відомий «Сіяч снів».

Цього року в засновника «Республіки» нова ідея – розмальовувати дахи. Роздивлятися ці малюнки можна буде на знімках з космосу за допомогою сервісів Google, а також з повітряних куль під час фестивалю повітроплавання, центром якого в Україні заслужено вважається саме Кам’янець-Подільський.

Сьогодні організатори фестивалю «Республіка» працюють над розвитком низових громадських ініціатив у місті, створили «Арт-сховище» (культурно-мистецька платформа некомерційного закладу для проведення різноманітних заходів (концертів, виставок, інсталяцій, літературних та музичних вечорів, концертів, презентацій книг, майстер класів, лекцій і т. д.), місцеве громадське телебачення, проводять антивандальні й екологічні акції, розвивають середовище молоді, яка мала б невдовзі прийти на зміну нинішнім політикам і посадовцям. «У мене в друзях нема жодного політика, – каже Андрій Захарко. – У нас вважається, що йти в політику, у владу – це негідно, це «фе», нормальні люди туди не повинні йти… І тому вийшло так, що навіть після Майдану ми не отримали нормальних службовців, ми не мали кого поставити на посади… Це треба змінювати, треба свідомо виховувати зміну для нинішніх корумпованих і недолугих політиків. Ми сподіваємося, що вже скоро в Кам’янець-Подільску доб’ємося призначення нашої активістки і волонтерки на посаду голови управління культури, молоді і спорту».

Андрій Захарко зазначив, що відкритий до співпраці. Якщо франківці захочуть, аби й у їхніх спальних районах з’явилася казка й поменшало сірості й депресії, «Республіка» готова всіляко допомагати.  

Фото муралів – з офіційного сайту фестивалю та сторінки «Республіки» у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: